Cum funcționează Pegasus, software-ul pe care l-a folosit premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru a spiona jurnaliști considerați incomozi

Cum funcționează Pegasus, software-ul pe care l-a folosit premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru a spiona jurnaliști considerați incomozi
Sursa foto: Viktor Orban / Facebook

Unele guverne, inclusiv cel maghiar condus de Viktor Orbán, ar folosi unul dintre cele mai puternice instrumente de supraveghere create vreodată pentru a reduce la tăcere opoziția politică.

Pegasus, un software creat de compania israeliană NSO Group, poate sparge miliarde de telefoane din întreaga lume, permițând practic supravegherea completă a țintelor fără ca acestea să facă nici măcar click pe un link suspect.

Tehnologia folosită de programul Pegasus

S-ar considera o încălcare a drepturilor dacă un guvern ar folosi instrumentul asupra cetățenilor nevinovați, dar conform anchetei proiectului Pegasus, Fidesz folosește software-ul pentru a spiona jurnaliști și opozanți politici maghiari independenți.

Pare a fi ceva dintr-un film al lui Jason Bourne, dar guvernul Orban poate fi găsit în lista recent descoperită a țărilor acuzate că a folosit programul pentru a avea acces la telefoane și a fura informații.

Ce este Pegasus și de ce este periculos? În timp ce fiecare utilizator de internet cu experiență știe că linkurile și e-mailurile suspecte trebuie evitate cu orice preț, deoarece pot conține programe malware, Pegasus al NSO nu necesită o astfel de momeală. Software-ul folosește așa-numitele atacuri „zero-click” pentru a se infiltra în orice telefon care rulează pe platforme iOS sau Android.

Aceste atacuri zero-click exploatează defecte sau bug-uri din sistemele de operare, numite vulnerabilități „zero-day”, pentru a intra într-un telefon fără nicio interacțiune a proprietarului său.

În timp ce aceste infiltrații se pot face cu tactica tradițională a legăturilor suspecte, ele pot fi realizate și prin exploatarea aplicațiilor instalate. De exemplu, în 2019, WhatsApp a împărtășit faptul că peste 1.400 de utilizatori au fost victime ale atacatorilor cibernetici după ce Pegasus a identificat una dintre vulnerabilitățile aplicației.

Dacă nici atacurile de phishing și nici zero-click nu funcționează, Pegasus poate fi instalat pe un transceiver fără fir în apropierea țintei și, potrivit unei broșuri NSO, poate fi instalat chiar manual de către un agent care fură telefonul țintei.

Jurnaliștii incomozi urmăriți de guverne

„Forbidden Stories şi Amnesty International au făcut rost de o listă cu 50.000 de numere de telefon selectate de clienţii Pegasus. Am contactat maximum de oameni care erau pe ea. Le-am analizat telefoanele și am ajuns la concluzia că, în marea majoritate a cazurilor, software-ul era prezent sau fusese în telefon”, a susținut jurnalistul Martin Untersinger, de la Le Monde, pentru Europe 1.

Pegasus e un program de spionaj complet invizibil, care poate intra în telefoanele Apple şi Google, să extragă fotografii, mesaje, contacte, istoricul accesărilor şi chiar să activeze camera sau microfonul.

„În ciuda promisiunilor că e folosit pentru combaterea criminalităţii şi a terorismului, în realitate, software-ul e în mare parte folosit pentru a spiona jurnalişti, avocaţi, membri ai societăţii civile”, a mai afirmat jurnalistul.

În anchetă e menționat un singur stat UE – Ungaria. Altele sunt: Arabia Saudită, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, India, Kazahstan, Maroc, Mexic. Budapesta a negat folosirea software-ului Pegasus în scopuri de spionaj.

Ultima oră
20:10 - CSM anunţă declanşarea concursurilor de admitere în INM şi magistratură
20:09 - Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană: Localnicii doreau să lucreze în continuare la exploatare minieră. Dacă România nu vrea să pună în valoare rezerva sa de aur și argint, respectăm decizia (VIDEO)
19:47 - Șofer filmat în timp ce merge pe contrasens pe Autostrada Transilvania. Poliția îl caută
19:40 - Kelemen Hunor, despre desființarea SIIJ: Coaliția continuă discuțiile. Astăzi nu am depășit blocajul
19:39 - Un avion s-a prăbușit în apropierea unui teren de golf în SUA. Nu există supraviețuitori
19:15 - Kelemen Hunor: Eu aș fi de acord cu măsuri mult mai dure pentru stimularea vaccinării. Trebuie să reducem cât de mult posibil efectul valului 4
19:13 - Stelian Ion: Lansăm în dezbatere publică modificările aduse Codului penal și Strategia Naţională Anticorupţie pentru perioada 2021-2025
18:52 - Premierul Florin Cîţu a discutat cu secretarul pentru Comerţ al SUA: „Am exprimat angajamentul României faţă de agenda noastră comună de prosperitate şi democraţie”
18:51 - Pavel Popescu desființează speculațiile despre cazul fostei dansatoare din buric: „Este un scenariu mizerabil creat în spațiul public. A apărut pe site-ul deținut de contracandidatul meu. Nero, când a părăsit Roma, a dat foc Romei” (VIDEO)
18:25 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, propune recompense pentru vaccinați și interzicerea persoanelor nevaccinate în spaţii publice neesenţiale, în weekend