Cum se va poziționa China în conflictul Rusia vs. Occident. Cristian Diaconescu: „Se intră în logica occidentală de tip ‘cine nu e cu noi, e împotriva noastră'” (VIDEO)

Cum se va poziționa China în conflictul Rusia vs. Occident. Cristian Diaconescu: „Se intră în logica occidentală de tip 'cine nu e cu noi, e împotriva noastră' (VIDEO)
Cristian Diaconescu / Foto: PMPonline.ro

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a comentat joi seara, în direct pentru B1 TV, poziția dificilă pe care o are China, în contextul tensiunilor de pe scena politică internațională.

Diplomatul român a atenționat cu privire la vulnerabilitățile diplomatice ale lui Xi Jinping, în contextul în care se menține aproape de regimul Vladimir Putin.

„China este în expansiune economică. A folosit ‘soft power’ peste tot în lume, nu ‘hard power’ de tip rusesc. Din acest motiv, China poate fi considerată un fel de pagubă colaterală în tot ceea ce înseamnă regim de sancțiuni. Deci apropierea față de Federația Rusă crește vulnerabilitatea Chinei în ceea ce privește sancțiunile, care oricum se vor aplica”, a declarat Diaconescu, în emisiunea „Dosar de Politician”, moderată de către Silviu Mănăstire.

Cristian Diaconescu: „China va trebui să aibă acest tip de balans extrem de complicat”

De asemenea, Diaconescu susține că presiunea asupra Chinei va continua să crească, pentru că SUA tinde mai degrabă să nu accepte poziții de neutralitate, ci doar pro sau contra.

„Nici așezarea de partea Occidentului nu este confortabilă, pentru că din punctul de vedere al Chinei, este un semnal de slăbiciune, de cedare. Atunci va trebui să aibă acest tip de balans extrem de complicat, pentru că din ce în ce mai mult, sub conducerea americană, se intră în logica occidentală de tipul ‘cine nu e cu noi, e împotriva noastră’.

Da, ‘nu vom intra într-un război direct cu Federația Rusă’ (n.r. – poziția SUA) – dar de aici și până a vedea ce se va întâmpla în continuare, legea o va face Occidentul. Chinezii vor accepta ceea ce le este rentabil”, a declarat fostul ministru.

Vineri, președinții Joe Biden și Xi Jinping vor discuta pe tema războiului din Ucraina.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe