Cum vor merge elevii la școală, din 8 februarie. Lista completă a localităților încadrate în cele trei scenarii, publicată de Ministerul Educației

Cum vor merge elevii la școală, din 8 februarie. Lista completă a localităților încadrate în cele trei scenarii, publicată de Ministerul Educației

Majoritatea școlilor din România se redeschid de luni, 8 februarie 2021. Începând de vineri, 5 februarie, a fost lămurit contextul, respectiv scenariul pentru fiecare localitate în parte. Ministerul Educației a publicat lista oficială, care poate fi consultată aici.

Lista cuprinde 3.181 de unități administrativ-teritoriale (UAT-uri). 149 de localități sunt în scenariul roșu, 903 în scenariul galben, 3.181 în cel verde. În 24 de localități se vor face cursuri exclusiv online, pentru că au o rată de peste 6 la mia de locuitori.

Bucureștiul se află în scenariul galben, deci vor fi reluate din data de 8 februarie cursurile în grădinițe, la clasele primare și la clasele din anii terminali, a VIII-a și a XII-a.

Care sunt scenariile pentru redeschiderea școlilor, în contextul COVID-19

Joi, 14 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile de care se va ține cont pentru fiecare comună, municipiu și oraș, începând din data de 8 februarie, pentru organizarea actului didactic.

„În semestrul 2, în localitățile care se încadrează în scenariul verde, cu puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic. În localitățile din scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, merg în continuare la grădiniță și la școală copiii din ciclul primar (clasele I-IV) și copiii din clasele terminale (clasele VIII și XII).

În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la grădiniță și la școală copiii de ciclul primar, dar ceilalți nu mai merg la școală. Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid și se merge în online”, a explicat Klaus Iohannis.

Timiș, singurul județ „roșu” din România

Timiș nu reușește să coboare sub pragul de 3 infectări la mia de locuitori și astfel, rămâne în scenariul roșu. În schimb, de cel mai sever scenariu se apropie Maramureș, cu o rată de infectare de 2,96. În Timiș, rata de infectare este de 3,29.

În topul județelor „galbene”, Maramureș este urmat de Cluj – 2,4, Ilfov – 2,24 și Brașov – 2,13. În același scenariu se mai află Alba – 1,75, București – 1,9, Hunedoara – 1,68, Sălaj – 1,7, Satu Mare – 1,7, Suceava – 1,62.

Cea mai mică rată de infectare din țară o au județele Vrancea – 0,36, Olt – 0,47 și Buzău – 0,49.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”