Curtea Supremă a Cataloniei l-a convocat pe șeful executivului regional, Artur Mas pentru ‘nesupunere civilă’

Curtea Supremă a Cataloniei l-a convocat pe șeful executivului regional, Artur Mas pentru ‘nesupunere civilă’
Foto: telegraph.co.uk

Șeful executivului regional, Artur Mas a fost convocat de către Curtea Supremă a Cataloniei, pe data de 15 octombrie, pentru ‘nesupunere civilă’, după ce acesta a organizat în noiembrie 2014 o consultare interzisă de tribunalul constituțional care privea independența Cataloniei, transmite agerpres.

În noiembrie 2014, aproape 2,3 milioane de oameni au participat la o consultare simbolică privind independența Cataloniei, din aceștia mai mult de 1,9 milioane votând pentru independența sa.

Citarea lui Mas survine la două zile după ce acesta a condus tabăra separatiștilor la alegerile regionale din Catalonia, obținând majoritatea absolută în locurile din parlament, dar nedepășind jumătate din voturi (48%).

După ce guvernul conservator de la Madrid a refuzat organizarea referendumului privind autodeterminarea Cataloniei, Artur Mas a decis convocarea acestei consultări ilegale. Tribunalul a stabilit că Mas nu avea competențe pentru abordarea unui subiect național, neavând dreptul de organizare a acestui referendum. Din acestă cauză, Mas este vizat, împreună cu alți doi responsabili ai executivului catalan, Curtea Supremă pornind o anchetă privind organizarea consultării din noiembrie. Capetele de acuzare privesc nesupunerea civilă, abuz de fonduri publice și uzurpare de funcții.

Ultima oră
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)