Noua Zeelandă: Cutremur surprins în direct. Reacție spumoasă a primului-ministru, în timpul interviului (VIDEO)

Noua Zeelandă: Cutremur surprins în direct. Reacție spumoasă a primului-ministru, în timpul interviului (VIDEO)

Un cutremur puternic a avut loc în Noua Zeelandă, luni dimineață. Seismul s-a produs în largul coastelor din apropierea capitalei Wellington și a reprezentat un adevărat test al răbdării pentru Jacinda Ardern, premierul statului din Oceania.

Seismul din Noua Zeelandă a avut o magnitudine de 5,6 grade, s-a produs la o adâncime de 52 de km, potrivit estimării USGS și a durat aproximativ 15 secunde. Printre cetățenii surprinși de fenomen s-a numărat premierul Jacinda Ardern, care se afla în direct, de la Guvern, într-un interviu pentru o televiziune din țară.

Jacinda Ardern a reacționat cu zâmbetul pe buze

Jacinda Ardern

Premierul Ardern trecut „testul” cu brio. Nu s-a panicat, ba din contră: a reacționat cu zâmbetul pe buze, afirmând că „lucrurile se cam mișcă”. Și-a păstrat calmul și a declarat că este gata să continue.

Cutremurul de luni dimineață nu reprezintă o mare surpriză pentru neozeelandezi. Epicentrul seismului a fost localizat la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de Levin, un oraș localizat la circa 100 de kilometri de capitala Wellington. Noua Zeelandă este localizată pe „Centura de foc” a Pacificului, o zonă cu mulți vulcani și, implicit, pentru puternica activitate seismică. Din fericire, autoritățile nu au identificat victime.

Noua Zeelandă, obișnuită cu seisme puternice

În ultimul deceniu, mai multe cutremure devastatoare au avut loc în Noua Zeelandă. În 2016, un seism de 7,8 grade pe scara Richter a lovit orașul Kaikoura, din Insula de Sud a Noii Zeelande. Două persoane au decedat, însă pagubele s-au ridicat la miliarde de dolari, inclusiv în Wellington.

În 2011, un cutremur de 6,3 grade pe scara Richter a lovit orașul Christchurch, în 2011. 185 de persoane au murit în urma nefericitului eveniment.

Cifre record pentru premierul Jacinda Ardern

În vârstă de 39 de ani, Jacinda Ardern este premier în Noua Zeelandă din octombrie 2017. Este al 40-lea prim-ministru din istoria țării sale. Arden a devenit parlamentar în anul 2008.

Jacinda Ardern este cel mai tânăr premier din istoria țării și a treia femeie care deține această funcție. De asemenea, Jacinda Ardern este cel mai popular premier din ultima sută de ani în Noua Zeelandă, informează Reuters, citată de Forbes. Acest lucru se datorează în special modului excelent de gestionare a crizei COVID-19.

În timpul pandemiei, Jacinda Ardern a crescut în sondaje cu 20,8%. Astfel, a ajuns la 59,5% – liderul politic cu cea mai bună performanță din ultimul secol, potrivit sondajului Reid Research. Sondajul a fost realizat în perioada 8-16 mai. 92% dintre respondenți sunt de părere că autoritățile au luat măsuri corecte. 1.499 de infectări și 49 de decese a înregistrat Noua Zeelandă, țară cu o populație de 4,9 milioane de locuitori. În Noua Zeelandă, centrele comerciale, cinematografele, cafenelele și sălile de gimnastică s-au redeschis de la jumătatea lunii.