Decizia CCR, în presa străină: „Amânarea prelungește criza politică și economică din România”

Decizia CCR, în presa străină: „Amânarea prelungește criza politică și economică din România”
Criza politică se adânceşte în România, după ce judecătorii Curţii Constituţionale au amânat luarea unei decizii cu privire la validitatea referendumului până pe 12 septembrie. Această întorsătură...

Criza politică se adânceşte în România, după ce judecătorii Curţii Constituţionale au amânat luarea unei decizii cu privire la validitatea referendumului până pe 12 septembrie. Această întorsătură neaşteptată va duce la devalorizarea leului şi la retragerea unor investitori, relatează presa străină.

Publicaţia Bloomberg notează că amânarea de către Curtea Constituţională a deciziei privind referendumul prelungeşte criza politică şi economică din România. Jurnaliştii americani o citează pe judecătoarea Aspazia Cojocaru, care a declarat că referendumul ar fi trebuit anulat, dar şi pe premierul Victor Ponta, car a precizat că guvernul consideră decizia CCR una corectă şi o va respecta.

Într-un articol intitulat „Câteva concluzii după referendum”, Deutsche Welle scrie că suspendarea preşedintelui şi referendumul de demitere au pus în evidenţă carenţe grave ale administraţiei, dar şi ale sistemului instituţional. Se vede acum mai bine că administraţia are găuri şi gropi aşa cum aveau şoselele cu vreo 15 ani în urmă, afirmă jurnaliştii de la Deutsche Welle care compară democraţia românească cu o cursă de automobile pe o pistă plină de gropi, pe care o câştigă echipa absentă, căci toate celelalte maşini sfârşesc cu osiile frânte. 

Uniunea Europeană a criticat tacticile premierului de stânga Victor Ponta în încercarea de a asigura îndepărtarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Bruxellesul a cerut guvernului să respecte deciziile Curţii Constituţionale. Disputa dintre Ponta şi Băsescu a întârziat realizarea politicilor în a doua cea mai săracă ţară din UE şi a ridicat semne de întrebare în legătură cu acordul de ajutor cu Fondul Monetar Internaţional, determinând o scădere record a monedei naţionale, leul. Leul şi-a continuat scăderea după anunţul de amânare, notează Reuters.

La rândul său, agenţia France Presse scrie că amânarea decizie Curţii privind validitatea referendumului de destituirea a preşedintelui de centru-dreapta până la 12 septembrie prelungeşte criza politică. ‘România rămâne în incertitudine în legătură cu destituirea preşedintelui, titrează şi cotidianul francez Le Monde.

Agenţia chineză Xinhua menţionează că unii analişti de la Bucureşti sunt sceptici în ceea ce priveşte şansele lui Băsescu de a se întoarce la putere de această dată, iar alţii afirmă că popularitatea sa este în declin, chiar dacă s-ar putea întoarce la palatul prezidenţial.

Decizia privind referendumul din România amânată pentru septembrie, afirmă şi EUObserver. Criza politică din România va mai dura cel puţin până la 12 septembrie, după ce judecătorii Curţii Constituţionale şi-au amânat decizia cu privire la validitatea referendumului care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. Situaţia este urmărită îndeaproape de Bruxelles, în contextul temerilor că România dă înapoi în materie de democraţie şi stat de drept, subliniază publicaţia.

Amânarea deciziei privind referendumului, în presa internațională

Embed: " />
Tags: