Declarațiile lui Serghei Lavrov pentru NATO: „Rusia e pregătită de pace, dacă se respectă niște garanții”

Declarațiile lui Serghei Lavrov pentru NATO: „Rusia e pregătită de pace, dacă se respectă niște garanții”
Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

Serghei Lavrov, ministrul de Externe rus, a declarat că Rusia va prezenta NATO o propunere ce are în vedere garanții de securitate care să fie obligatorii pentru organizațiile implicate, arată EFE, citat de către Agerpres.

Rusia, pregătită pentru pace, dacă sunt respectate anumite garanții

”Vom formula în curând propuneri concrete către colegii noştri occidentali şi sperăm că le vor lua în serios”, a declarat Lavrov în timpul summitului organizat în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

”Acum nu doresc nici măcar să mă gândesc că Occidentul ar refuza să studieze (propunerea rusă). În opinia mea, toţi au putut să-l asculte pe preşedintele (Vladimir) Putin şi şi-au dat seama că propunerea noastră este serioasă şi acum o vom transpune pe hârtie”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse. Acesta a subliniat că scopul Rusiei nu este acela de a obține garanții speciale, ci, mai degrabă, garanții colective.

De asemenea, acesta a declarat că Rusia va răspunde în fața provocărilor militare pe care Occidentul le desfășoară în Marea Neagră și la granița ruso-ucrainiană. ”Este un drum care nu duce nicăieri şi, în final, aceste măsuri unilaterale ilegitime se vor întoarce împotriva celor care le-au iniţiat”, consideră Lavrov.

Secretarul de stat american Antony Blinken față în față cu Serghei Lavrov

Secretarul de stat american Antony Blinken și omologul său rus, Serghei Lavrov, au avut o întâlnire joi, la Stockholm, pe marginea conferinţei anuale a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Blinken l-a avertizat pe Lavrov asupra „consecințelor grave” pe care le-ar putea suporta Rusia în cazul în care ar invada Ucraina.

Duminică, de la ora 15.30, B1 TV va difuza, în premieră în România, documentarul „Ucraina şi Rusia, război în Europa”.

Tags:
Ultima oră
17:29 - Delia critică dur ultimul sezon din Asia Express. De ce nu ar participa niciodată la emisiune: Am văzut lucruri de care mi-ar fi rușine
17:26 - COSR suspendă finanțarea FR Schi-Biatlon. Federația a lăsat-o acasă pe Ania Caill, deși schioara adusese României un loc suplimentar la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing
17:23 - Lucian Bode anunță pedepse mai aspre pentru încălcarea regulilor de circulație. Comportamentul agresiv la volan se va sancționa cu amendă și cu suspendarea permisului (VIDEO)
17:21 - Mașinile electrice, tot mai populare printre români. Aproape 13.000 sunt deja înmatriculate în țara noastră
17:08 - Simona Halep a aflat pe ce loc va începe săptămâna. Românca a fost ajutată de liderul clasamentului WTA, Ashleigh Barty
16:57 - România a atins pragul de 50% din populația adultă vaccinată anti-COVID, cu cel puțin o doză de ser  
16:40 - Președintele Ucrainei salută disponibilitatea Rusiei de a sta la discuții. „Este o cale către pace”
16:39 - Fostul antrenor al lui Werder Bremen, suspendat un an pentru că a folosit un certificat de vaccinare fals. Markus Anfang a primit și o amendă de 20.000 de euro
16:35 - Andrei Baciu: Toate școlile rămân deschise săptămâna viitoare. Gradul de ocupare a paturilor în spitale e de 34,05% (VIDEO)
16:17 - Nicolae Ciucă: Solicit ferm coordonatorilor de reforme și investiții responsabilitate maximă pentru îndeplinirea cu prioritate a jaloanelor din PNRR (VIDEO)