Deficitul bugetar al SUA a atins un nivel record, fiind determinat de cheltuielile masive pentru ameliorarea efectelor pandemiei

Deficitul bugetar al SUA a atins un nivel record, fiind determinat de cheltuielile masive pentru ameliorarea efectelor pandemiei
foto: Pixabay

Deficitul bugetar al SUA a atins un nivel record, de peste 3.000 miliarde de dolari. Acesta este determinat de cheltuielile Guvernului, pentru combaterea și diminuarea efectelor pandemiei, scrie BBC.

În primele 11 luni ale anului fiscal, Guvernul federal a cheltuit peste 6. 000 miliarde de dolari, inclusiv 2. 000 de miliarde de dolari pentru programe ce țin de combaterea efectelor pendemiei.

Deficitul este mai mult decât dublul recordului anterior, stabilit în anul 2009. La acea vreme, Washingtonul se confrunta cu consecințele crizei imobilare din 2008.

Chiar și înainte de pandemia de COVID-19, SUA se îndrepta spre un deficit de peste 1.000 de miliarde de dolari pentru anul acesta. Însă, cheltuielile menite să amortizeze impactul financiar al virusului au dus la explozia estimărilor inițiale, scrie sursa citată mai sus.

Biroul pentru buget al Congresului a prezis, în cursul acestei luni, că SUA va avea cel mai probabil un deficit pe întreg anul de aproximativ 3. 300 de miliarde de dolari, reprezentând chiar mai mult decât triplul deficitului înregistrat anul trecut.