Democrații lui Plahotniuc, scrisoare către toate ambasadele din Republica Moldova: Guvernul Filip este unicul legitim / Dodon este vasalul Rusiei, fiind dependent financiar de Moscova

Democrații lui Plahotniuc, scrisoare către toate ambasadele din Republica Moldova: Guvernul Filip este unicul legitim / Dodon este vasalul Rusiei, fiind dependent financiar de Moscova
foto: Facebook

Partidul Democrat din Republica Moldova, formațiunea controlată de Vladimir Plahotniuc, le-a expediat ambasadelor acreditate la Chișinău o scrisoare, prin care le informează că Guvernul Filip este „unicul legitim”, potrivit tv8.md.

În același document, partidul oligarhului moldvean susține că a încercat să dialogheze cu Partidul Socialiștilor (pro-rus) și Blocul ACUM (pro-european), astfel încât criza politică să fie depășită, dar că discuțiile n-au avut succes.

Ba mai mult, scrisoarea îl prezintă pe președintele Igor Dodon drept „vasal al Rusiei”, dependent financiar de Moscova, și precizează că acordul temporar dintre PSRM și ACUM privind crearea unei majorități a fost negociat ilegal de către șeful statului în numele socialiștilor.

„Există un impas constituțional în Republica Moldova și ultimele hotărâri ale Curții Constituționale nu pot fi ignorate. În conformitate cu aceste decizii, țara are un Guvern legitim, condus de Pavel Filip, deși este un Guvern cu competențe limitate, un Parlament dizolvat și un președinte pe cale de a fi demis. În acest context, PDM solicită în mod fundamental tuturor liderilor politici să acționeze în mod responsabil pentru depășirea crizei existente”, se menționează în scrisoare.

Democrații invocă mai multe argumente și-i roagă pe partenerii internaționali ai Republicii Moldova să ia o atitudine cu referire la situația din Republica Moldova, ținând cont de acestea.

„Din exterior, se poate crea impresia că în Republica Moldova par să fie „două guverne”. Totuși, potrivit Curții Constituționale, în Chișinău există doar un singur guvern legitim – cel condus de premierul Pavel Filip – care s-a conformat hotărârilor Curții. Mai mult, Curtea a decis, de asemenea, pe 9 iunie, că președintele Igor Dodon trebuie să fie temporar destituit din funcție, pentru că refuzat să dizolve Parlamentul în termeni legali. Astfel, prim-ministrul Pavel Filip a preluat temporar atribuțiile de președinte interimar, stabilind data alegerilor anticipate pe 6 septembrie”, mai scriu democrații în scrisoare.

Ultima oră