Diplomaţia americană a pus la curent aliaţii din NATO privind discuţiile cu Rusia: Nu vom lua nicio decizie privind Ucraina fără Ucraina

Diplomaţia americană a pus la curent aliaţii din NATO privind discuţiile cu Rusia: Nu vom lua nicio decizie privind Ucraina fără Ucraina
Wendy Sherman, secretarul-adjunct de stat al SUA, și Serghei Riabkov, ministrul-adjunct de externe al Rusiei. Foto: Hepta.ro - DPA Images - Rodrigo Reyes Marin / Hepta.ro - Abaca Press - AA-ABACA

Secretarul de stat adjunct al Statelor Unite, Wendy Sherman, a discutat, marţi, cu reprezentanţii ţărilor membre NATO despre convorbirile purtate cu omologul său rus de luni, de la Geneva, ce au avut în vedere situația tensionată din Ucraina, reafirmând dorinţa Washingtonului de a lucra „în strânsă colaborare” cu aliaţii săi, relatează AFP, citat de către Agerpres.

Tensiunile NATO-Rusia, în continuă creștere

Negociatoarea-şefă a Statelor Unite s-a întâlnit cu secretarul general Jens Stoltenberg şi cu ambasadorii ţărilor Alianței Nord-Atlantice la sediul NATO, din Bruxelles, a doua zi după discuţiile de la Geneva cu Serghei Riabkov. viceministrul rus al afacerilor externe, care nu au permis realizarea de progrese privind Ucraina.

O reuniune NATO-Rusia urmează să aibă loc miercuri la Bruxelles, urmată de o întâlnire joi, la Viena, a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), platforma de dialog Est-Vest apărută după Războiul Rece.

Unii responsabili europeni au acuzat faptul că Washingtonul va conduce negocierile cu Moscova, îngrijorându-se că vor fi lăsaţi deoparte în tentativele de a obţine diminuarea tensiunilor militare de la frontiera ruso-ucraineană şi evitarea unei confruntări cu Federația Rusă.

Wendy Sherman a dat însă asigurări pe Twitter că SUA sunt „hotărâte să lucreze în strânsă colaborare cu aliaţii şi partenerii lor pentru a încuraja detensionarea situaţiei şi a răspunde crizei de securitate provocate de Rusia”.

Rusia, acuzată că plănuiește o invazie a Ucrainei

Împreună cu Jens Stoltenberg, „am afirmat o abordare unificată a NATO cu privire la Rusia, realizând echilibrul între disuasiune şi dialog, şi am subliniat susţinerea noastră neclintită pentru Ucraina”, a subliniat aceasta.

Într-un mesaj adresat viceministrului ucrainean de externe Eminé Djaparova, ea a dat asigurări Ucrainei că aliaţii „nu vor lua nicio decizie privind Ucraina fără Ucraina”.

NATO și Uniunea Europeană au acuzat Federația Rusă că plănuiește o invazie a Ucrainei, deoarece a comasat peste 100.000 de soldați la frontiera ruso-ucraineană. Alianța temându-se că evenimentele sângeroase din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, s-ar putea repeta.