Directorul Moderna: Vaccinurile actuale nu se potrivesc cu varianta Omicron

Directorul Moderna: Vaccinurile actuale nu se potrivesc cu varianta Omicron
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Handout/ Taiwan Central Epidemic

Criza existentă creată de virusul Sars-Cov-2 se va lupta și cu noua varianta Omicron. Din păcate, ar putea dura luni de zile pentru a dezvolta un nou vaccin care funcționează, a declarat șeful producătorului american de vaccinuri Moderna pentru Financial Times, citat de către france24.

Informațiile privind eficacitate vaccinurilor vor fi disponibile în două săptămâni

Stephane Bancel a declarat ziarului într-un interviu publicat marți că vor fi disponibile date privind eficacitatea vaccinurilor actuale în următoarele două săptămâni, dar oamenii de știință nu sunt optimiști.

„Toți oamenii de știință cu care am vorbit… spun că „nu va fi bine””, a spus el ziarului.

Avertismentul lui Bancel a venit în timp ce miniștrii sănătății G7 au purtat discuții de urgență cu privire la noua variantă, care se răspândește în întreaga lume și determină națiunile să-și închidă din nou granițele sau să impună noi restricții de călătorie.

Organizația Mondială a Sănătății a considerat că riscul variantei Omicron este unul „foarte ridicat”.

Moderna și Pfizer lucrează deja la un vaccin special pentru Omicron

Bancel a spus că cercetătorii sunt îngrijorați pentru că 32 din 50 de mutații găsite în varianta Omicron se aflau pe proteina spike, o parte a virusului pe care vaccinurile îl folosesc pentru a întări sistemul imunitar împotriva Covid.

Moderna a spus deja că lucrează la un vaccin specific Omicron, la fel ca producătorul american de medicamente Pfizer.

Directorul executiv Bancel a spus că compania sa ar putea livra între două miliarde și trei miliarde de doze în 2022, dar ar fi periculos să trecem întreaga producție la un vaccin specific Omicron, mai ales când sunt alte tulpini ale virusului încă în circulație.