Discuții la nivel înalt între SUA și China: Washingtonul, acuzat de partea chineză că demonizează Beijingul

Discuții la nivel înalt între SUA și China: Washingtonul, acuzat de partea chineză că demonizează Beijingul
Foto simbol: Pixabay

Xie Feng, vice-ministrul chinez de externe, s-a întâlnit cu Wendy Sherman, secretarul-adjunct de stat al SUA, pentru runda de discuții cu cel mai mare nivel de reprezentare dintre cele două părți de la învestirea administrației Biden.

Wendy Sherman (SUA), discuții cu Xie Feng (China) în cadrul vizitei efectuate la Tianjin

Oficialul chinez susține că relațiile bilaterale au intrat într-un „impas” din cauză că SUA vede China ca pe un „dușman imaginar”. Totodată, el susține că Washingtonul dorește învinuiască Beijingul „pentru propriile sale probleme structurale”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul chinez de externe, potrivit BBC.

„Este de parcă în cazul în care dezvoltarea Chinei ar fi limitată… America ar deveni măreață din nou”, a adăugat Xie Feng, în ceea ce pare a fi o aluzie la sloganul fostei administrații americane, cea condusă de Donald Trump.

Anterior, Departamentul american de Stat își exprima speranța cu privire la „schimburi sincere” care „să promoveze interesele SUA și… să gestioneze relația cu responsabilitate”.

Wendy Sherman este cel mai înalt oficial american care vizitează China în ultimele luni de zile. Vizita a început luni și va dura două zile, timp în care secretarul-adjunct de stat va sta în orașul-portuar Tianjin.

Multă lume pune vizita în lumina unei întâlniri pregătitoare pentru un eventual summit între președintele american Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping.

Tensiunile din relația bilaterală au devenit tot mai mari. China a introdus săptămâna trecută sancțiuni împotriva mai multor persoane și organizații din SUA, printre care și Wilbur Ross, secretarul american pentru comerț. Sancțiunile veneau în replică la mesajul transmis de administrația Biden, care avertizase mediul american de afaceri să nu opereze în Hong Kong.

Ultima oră
20:16 - Administrația Prezidențială a anunțat oficial faptul că Klaus Iohannis va participa, sâmbătă, la Congresul PNL
20:10 - Dan Motreanu: Nu candidez pentru nicio funcție la Congresul PNL / Ce înseamnă „echipa câștigătoare”? Pe cine au învins? / Ar fi o pată mare pe obrazul PNL și al președintelui Iohannis să fie aleși oameni controversați
19:44 - China anunță noi măsuri împotriva criptomonedelor: Au fost blocate toate tranzacțiile
19:42 - Certificatul verde, un adevărat imbold pentru vaccinare. Măsura a fost adoptată cu întârziere de Guvernul Cîțu, într-un moment în care campania aproape înțepenise
19:10 - Raed Arafat confirmă: Intrarea la restaurantele din interiorul mall-urilor se va face tot cu certificatul verde
19:05 - Aproape 20.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 17.000 cu prima doză. Mai bine de 5,3 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:42 - Cristian Diaconescu: Nimeni astăzi în Europa nu crede că moștenirea Merkel va fi contrazisă de stânga sau de dreapta / Angela Merkel și Donald Tusk înțeleg mai bine România decât mulți alții de pe continent (VIDEO)
18:33 - Peste 10.000 de porci vor fi ucişi la o singură fermă din Hunedoara ca urmare a confirmării pestei porcine africane
18:07 - Certificatul verde, obligatoriu în Capitală de la miezul nopții. Autoritățile au introdus restricțiile de scenariu roșu (VIDEO)
17:54 - Restricții în al patrulea val al pandemiei: 417 de localități din România au rata de incidență mai mare de 3 cazuri la mia de locuitori