Doi jurnaliști străini, capturați de talibanii aflați la conducere în Afganistan

Doi jurnaliști străini, capturați de talibanii aflați la conducere în Afganistan
Doi jurnaliști străini, capturați de talibanii aflați la conducere în Afganistan Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ekaterina Chesnokova

Doi jurnalişti internaţionali care se aflau într-o misiune pentru agenţia ONU pentru refugiaţi au fost reţinuţi în capitala afgană. Unul dintre aceștia este fostul corespondent BBC, Andrew North, transmite Al Jazeera.

„Doi jurnaliști aflați în misiune a UNHCR și mai mulți cetățeni afgani care lucrează cu aceștia au fost reținuți la Kabul”, a declarat vineri, într-un tweet, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați.


„Facem tot posibilul pentru a rezolva situația”, a spus acesta, adăugând că nu va oferi alte informații în acest moment.

Unul dintre jurnaliști este Andrew North, un fost corespondent britanic al BBC, care a acoperit subiectele din Afganistan timp de aproximativ 20 de ani și a călătorit în mod regulat în țara devastată de război pentru a raporta deteriorarea crizei umanitare.


„Andrew era la Kabul, lucrând pentru UNHCR și încercând să ajute poporul din Afganistan”, a scris soția sa, Natalia Antelava, într-un tweet.

„Suntem extrem de îngrijorați pentru siguranța lui și facem apel la oricine are suficientă influență să ajute la eliberarea lui”, a continuat aceasta.


Purtătorul de cuvânt al guvernului taliban, Zabihullah Mujahid, a declarat că autoritățile cercetează cauza.

„Am primit informații despre acest lucru și încercăm să confirmăm dacă au fost reținuți sau nu”, a spus Mujahid.

Nu a existat vreo indicație despre ceea ce a determinat reținerea acestora.

Mai mulți jurnaliști se află în aceeași situație

Vineri, mai mulți prieteni ai unui alt fost jurnalist britanic, reținut în Afganistan, au îndemnat autoritățile să-l elibereze, susținând că reținut din cauza unei erori.

Peter Jouvenal a fost arestat în decembrie și se afla în Afganistan din motive personale, au declarat prietenii săi într-un comunicat.

„Prietenii lui Peter Jouvenal sunt profund îngrijorați de siguranța lui după reținerea sa de către autoritățile din Afganistan la începutul lunii decembrie”, se arată în comunicat. „El este reținut fără acuzații și nu este lăsat să își contacteze familia sau avocații.”

„Familia și prietenii lui Peter cred că este posibil să fi fost reținut din greșeală, deoarece se afla în Afganistan pentru a discuta despre investițiile în industria miniera ale țării, precum și despre conducerea afacerilor de familie. Înainte de arestare, el a avut întâlniri frecvente cu înalți oficiali talibani.”

„Solicităm urgent autorităților afgane să-l elibereze pe Peter”, se mai arată în declarație.

Urmăriți B1TV.ro și pe