Doi miniștri britanici au demisionat din cauză că nu mai au încredere în Boris Johnson

Doi miniștri britanici au demisionat din cauză că nu mai au încredere în Boris Johnson
Photo: -Ukrainian Presidency/dpa

Ministrul  sănătăţii din Marea Britanie, Sajid Javid, şi-a anunţat marţi demisia, invocând motivul neîncrederii  în premierul Boris Johnson în urma unor  scandaluri care au afectat imaginea guvernului, conform AFP.

„Este clar pentru mine că situaţia nu se va schimba sub leadership-ul dumneavoastră – şi, prin urmare, aţi pierdut încrederea mea”, a spus Javid în scrisoarea de demisie publicată pe Twitter.

Doi miniștri din guvernul britanic demisionează pentru că și-au „pierdut încrederea” în premierul Boris Johnson

Aceasta nu a fost însă singura demisie, deoarece la scurt timp şi-a anunţat plecarea din guvern şi ministrul finanţelor, Rishi Sunak. „Publicul aşteaptă în mod legitim ca guvernul să se comporte cu seriozitate şi competenţă”, a precizat el în scrisoarea de demisie postată pe Twitter.

Cele două demisii  au apărut  în urma unui nou scandal în care a fost implicat guvernul condus de Boris Johnson fiind vorba de  demisia lui Chris Pincher.  El era responsabil cu disciplina parlamentară a deputaţilor conservatori și a fost  acuzat că a atins necorespunzător persoane de sex masculin.

Săptămâna trecută, Pincher, un apropiat al lui Boris Johnson, a recunoscut că „a băut prea mult” şi „s-a acoperit de ruşine” şi „a acoperit de ruşine şi alte persoane” într-un club privat. Prin urmare, acesta a trebuit să renunțe la funcția pe care o avea, însă  a rămas deputat.

Motivul pentru care cei doi miniștrii au ales să demisioneze

Noul scandal se  pare că ar fi „umplut paharul” pentru ministrul Sănătății și ministrul Finanțelor, după ce în luna iunie Boris Johnson a supravieţuit la mică diferenţă unui vot de neîncredere al deputaţilor conservatori, care au votat împotiva sa  în procent de peste 40%.

De asemenea, felul  în care a reacţionat Downing Street la noua întâmplare a atras după sine mai multe critici.

Inițial, se pare că Boris Johnson nu era la curent cu acuzaţii mai vechi împotriva lui Pincher, însă conform unor noi  dezvăluiri, premierul era la curent încă din anul 2019.

Conform sursei citate, Boris Johnson a recunoscut marți în cele din urmă că numirea lui Pincher „a fost o eroare” şi a prezentat scuze în acest sens,  relatează Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest