Doi muncitori români, acuzaţi de tâlhărie în Germania: Bărbații sunt hotărâți să dea statul german în judecată pentru privare de libertate după ce își vor dovedi nevinovăția (VIDEO)

Doi muncitori români, acuzaţi de tâlhărie în Germania: Bărbații sunt hotărâți să dea statul german în judecată pentru privare de libertate după ce își vor dovedi nevinovăția (VIDEO)

S-au dus să muncească în Germania, dar au ajuns după gratii. Doi români sunt acuzaţi de tâlhărie. Poliţiştii i-au ridicat de pe o stradă din oraşul Aachen şi i-au aruncat în puşcărie, fără ca aceştia să ştie de ce sunt vinovaţi. Au aflat mai târziu că sunt suspectaţi că ar fi comis un jaf şi ar fi creat un prejudiciu de 150 de euro. Îşi susţin răspicat nevinovăţia şi aşteaptă rezultatul probelor ADN. Până atunci, au rămas fără serviciu şi fără locuinţă, iar nimeni nu îi mai angajează, pe motiv că au cazier, informează B1 TV.

Românii povestesc că la începutul lunii ianuarie au mers în Germania să muncească în construcții. O săptămână mai târziu, au fost ridicați de pe stradă de poliție.

”Pe 9 ianuarie am venit aici, în Germania, să muncim

Doi muncitori români, acuzaţi de tâlhărie în Germania: Bărbații sunt hotărâți să dea statul german în judecată pentru privare de libertate după ce își vor dovedi nevinovăția

#DIRECT_ONE_fut90h#. Pe data de 16, seara, poliția ne-a oprit pentru control, i-am dat buletinul, a zis să stăm zece minute, a venit o mașină civilă, poliția ne-a luat fără explicație, noi nu știm germană, ei nu știau engleză. Ne-a dus la un sediu de poliție, ne-au ținut o noapte întreagă acolo”, a povestit Adrian Gheorghe, unul dintre români.

În cursul nopții abia au aflat motivul pentru care se aflau în spatele gratiilor. Au avut o discuție cu un individ care vorbea românește, dar care însă nu li s-a recomandat.

”Ne-a pus două întrebări, spunând că e din partea ambasadei, nu știu cui, să ne ajute. A spus să semnez aceste acte și mâine voi afla totul și am spus nu am cum să semnez fără să citesc în germană”, a mai spus bărbatul.

A doua zi au aflat și acuzațiile de tâlhărie și românii au primit mandat de arestare. Au stat 22 de zile în spatele gratiilor la o închisoare din Aachen pentru un prejudiciu de 150 de euro.

”Un martor a văzut două persoane sărind peste gardul unei case și a zis că ele sunt. S-a spart o casă la o bătrână de 84 de ani, s-au sustras bunuri materiale și bijuterii. Pe raza unde s-a spart casa nu a fost nimeni la ora aia decât eu și colegul. Mai erau și alte persoane, dar bătrâne. Ne-au spus să nu anunțăm ambasada pentru ce am făcut noi că nu e ceva grav. Ne-a dat afară și patronul și tot”, a mai povestit Gheorghe.

Românilor nici nu li s-a dat voie nici să sune la ambasada României. Mai mult, li s-a cerut să semneze mai multe acte scrise în germană, fără ca ei să cunoască limba.

”Dânșii au fost într-adevăr în locul respectiv însă nu se poate face legătura de cauzalitate între jaful respectiv și persoanele dânșilor. Ar exista un martor care a spus da, e posibil să fie ei și pe o simplă supoziție au fost arestați 22 de zile. În momentul în care se va dovedi nevinăvăția ceea ce urmează să facem este să acționăm statul german în judecată pentru daune”, a explicat avocatul Adrian Cuculis pentru B1 TV.

Românii au așteptat probele ADN două săptămâni, cum li s-a comunicat de către autorități. Numai că rezultatul nu a mai venit nici după mai bine de o lună și jumătate. Ei nu pot pleca din Germania și nici nu se pot angaja în altă parte pentru că au cazier. În plus, trebuie să se prezinte de două ori pe săptămână la Poliție.

În tot acest timp, avocatul din oficiu al românilor se află în concediu, iar Consulatul din Germania ridică din umeri, spun că dacă nu sunt în arest nu îi poate ajuta. Românii spun că după ce vor avea toate rezultatele care le vor dovedi nevinovăția, vor da statul german în judecată pentru privare de libertate.

Urmăriți B1TV.ro și pe