Donald Trump, AVERTISMENT DUR pentru Theresa May: Un Brexit soft va UCIDE acordul comercial cu SUA

Donald Trump, AVERTISMENT DUR pentru Theresa May: Un Brexit soft va UCIDE acordul comercial cu SUA

Preşedintele SUA, Donald Trump, i-a transmis un mesaj clar premierului britanic Theresa May, în contextul în care aceasta a propus ca Regatul Unit să păstreze o relaţie economică strânsă cu UE după Brexit.
Liderul de la Casa Albă consideră că un astfel de proiect – un „Brexit soft” – „va ucide probabil” posibilitatea de a încheia un acord de liber schimb cu Statele Unite.

„Dacă fac un astfel de acord, vom discuta cu Uniunea Europeană în loc să tratăm cu Marea Britanie, asta va ucide probabil acordul pe care Londra doreşte cu ardoare să îl încheie cu Washingtonul, a declarat Trump într-un interviu acordat tabloidului britanic The Sun, potrivit Agerpres.

Guvernul britanic a prezentat joi detaliile planului său asupra viitoarei relaţii dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană după Brexit, în martie 2019, care prevede crearea unei noi „zone de liber schimb pentru bunuri”, destinată să menţină schimburi comerciale „fără fricţiuni” cu cei 27 de membri ai UE.
Aceasta urmează să permită, printr-un „aranjament vamal simplificat”, „evitarea unei frontiere dure între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda’. Propunerile au fost vehement criticate de eurosceptici.

„Dacă fac asta, atunci acordul comercial cu Statele Unite probabil nu se va încheia”, a avertizat Donald Trump în interviu, acordat înainte de sosirea sa în Marea Britanie.
Preşedintele american şi-a mai exprimat regretul că Theresa May nu i-a ascultat sfatul să se arate mai dură în negocierile cu Bruxellesul.