Donald Trump ar urma să anunțe în curând retragerea mai multor trupe americane din Irak și Afganistan

Donald Trump ar urma să anunțe în curând retragerea mai multor trupe americane din Irak și Afganistan
Foto: Facebook / Donald Trump

Un înalt responsabil din administrația Trump susține că președintele SUA va anunța în curând retragerea mai multor trupe din Irak și Afganistan. Oficialul le-a spus jurnaliștilor care călătoresc alături de liderul de la Casa Albă să se aștepte, miercuri, la un anunț cu privirela retragerea de militari staționați în Irak, urmând ca un anunț similar în legătură cu Afganistanul să aibă loc în zilele următoare, potrivit AFP citată de Agerpres.

Donald Trump ar urma să anunțe în curând retragerea mai multor trupe americane din Irak și Afganistan

Nu ar fi pentru prima oară când Donald Trump declară că vrea să retragă soldați din Irak. Într-o discuție din august cu premierul irakian Moustafa al-Khademi, președintele SUA a făcut o precizare de acest gen, dar nu a indicat și o dată exactă.

Discuția venea în contextul în care ținte americane au fost vizate de combatanți pro-iranieni în Irak, dar și pe fondul solicitărilor guvernului irakian cu privire la expulzarea celor 5.000 de soldați americani desfășurați în această țară ca parte din lupta împotriva jihadiștilor.

Armata SUA a părăsit formal Irakul spre final de 2011, dar a păstrat la fața locului o mică misiune atașată ambasadei americane. Câțiva ani mai târziu, alte forțe americane au fost desfășurate în țară, pentru a susține trupele irakiene în războiul purtat împotriva jihadiștilor din Statul Islamic, care în vara lui 2014 puneau în scenă o ofensivă devastatoare.

Totodată, în august, Pentagonul preciza că vrea să-și reducă prezența în Afganistan la sub 5.000 de militari, pe fondul negocierilor de pace inter-afgane. În prezent, SUA dispun de 8.600 de militari în Afganistan.

Acord de pace între SUA și Talbani, semnat în februarie în Qatar

Conform acordului semnat în februarie, la Doha, de Washington și talibani, trupele străine vor părăsi Afganistanul în 2021, în schimbul unui angajament al talibanilor în favoarea păcii.

„Acesta este un moment plin de speranță, însă este doar la început. Drumul care ne stă în faţă nu va fi uşor. Înfăptuirea unei păci de durată înAfganistanva necesita răbdare şi compromis din partea tuturor părţilor implicate”, declara Mark Esper, șeful Pentagonului.

Conform prevederilor acordului, trupele străine vor trebui să se retragă în totalitate în termen de 14 luni, însă doar dacătalibanii respectă prevederile acordului. În următoarele 135 de zile,Statele Unitetrebuiausă-şi reducă numărul de trupe de la 13.000 până la maximum 8.600. În plus, vor trebui reduse şi trupele aliaţilor Statelor Unite. La acel moment, NATO anunțase dejacă-şi va reduce prezența, de la 16.000 de soldaţi, până la 12.000.