Donald Trump l-a numit pe analistul politic John Bolton în funcția consilier pentru securitate naţională: De ce propunerea provoacă îngrijorare la nivel internațional 

Donald Trump l-a numit pe analistul politic John Bolton în funcția consilier pentru securitate naţională: De ce propunerea provoacă îngrijorare la nivel internațional 
Foto: Wired

Președintele american Donald Trump a anunţat că îl va desemna pe analistul politic John Bolton drept nou consilier pentru securitate naţională. Cel care va avea datoria de a-l înlocui pe generalul H.R. McMaster este un cunoscut susţinător al războiului, numirea sa stârnind un val de revolte printre democraţi şi în Asia.

Donald Trump este pe cale de a naştere unui război atât pe plan intern, cât şi internaţional. Propunerea sa pentru postul de consilier pentru securitate naţională, analistul John Boton, este un mare susținător al folosirii forţei pentru soluţionarea conflictulul, ceea ce a dat naştere unui val de îngrijorare în rândul stângii şi în Asia, informează Reuters.

Numirea sa are loc în momentul abordării unor negocieri istorice cu Coreea de Nord şi odată cu apropierea unui termen crucial cu privire la viitorul acordului nuclear iranian, căruia acest fost ambasador american la ONU îi este un mare critic.

Japonia şi Coreea de Sud au transmis deja mesaje de îngrijorare în acest sens.

Chiar şi aşa, Donald Trump, care a fost de acord să aiba o întrevedere cu Kim Jong-Un în viitorul apropiat, s-a arătat optimist cu privire la nominalizarea sa.

„Sunt fericit să anunţ că, începând din 9 aprilie 2018, John Bolton va fi noul consilier pentru securitate naţională. Îi mulţumesc Generalului H.R. McMaster pentru munca extraordinară depusă în acest post şi sunt sigur că va rămâne mereu prietenul meu”, se arată într-un mesaj publicat pe contul de Twitter al președintelui american.

Nici John Bolton nu şi-a ascuns entuziastul la aflarea acestei veşti.

”Mi se face o onoare grozavă. Mereu este o onoare să îmi servesc naţiunea, mai ales în aceste vremuri tulburi pe plan internaţional. Este o onoare deosebită. Încerc să mă obişnuiesc cu ideea, deşi probabil va mai dura puţin să mă obişnuiesc cu acest gând”, a declarat Bolton.

John Bolton, în vârstă de 69 de ani, a fost unul dintre liderii „liniei dure” în cadrul administraţiei George W. Bush şi ambasadorul său la ONU. Bolton este un apărător neobosit al Războiului în Irak, pe care Donald Trump nu a încetat să-l critice în campanie.

Spre deosebire de secretarul de Stat sau secretarul Apărării, şeful acestui consiliu nu are nevoie să fie confirmat printr-un vot în Senat pentru a ocupa funcţia.

Acest anunţ are loc la zece zile după destituirea secretarului de Stat Rex Tillerson, care urmează să fie înlocuit de directorul CIA Mike Pompeo, şi el un republican care susţine o linie dură în privinţa Coreei de Nord şi Iranului.

H.R. McMaster, care a plecat de la Pentagon în februarie 2007 şi l-a înlocuit pe Michael Flynn, obligat să demisioneze din cauza contactelor sale cu oficiali ruşi în timpul campaniei prezidenţiale, va părăsi viaţa publică. Generalul a anunţat că se va retrage din armată în această vară.