Donald Trump nu scapă de dosarele penale și civile, după ce a fost reales președinte al SUA / Preşedinții în exerciţiu nu pot invoca imunitatea prezidenţială

Donald Trump nu scapă de dosarele penale și civile, după ce a fost reales președinte al SUA / Preşedinții în exerciţiu nu pot invoca imunitatea prezidenţială
Foto: Hepta/Zuma Press / Al Grillo.

Donald Trump a fost reales la Casa Albă în calitate de „infractor condamnat”, care așteaptă sentința în cazul său privind banii ascunși din New York și care încă încearcă să evite urmărirea penală în alte cazuri statale și federale, scrie CNN.

Trump a spus de mai multe ori că intenționează să-l concedieze pe consilierul special Jack Smith și să pună capăt cauzelor federale împotriva lui pentru că a încercat să răstoarne alegerile prezidențiale din 2020 și a manipulat greșit documente clasificate.

Între timp, un judecător din New York urmează să-l condamne pe fostul președinte la sfârșitul acestei luni, după ce a renunțat la pronunțarea pedepsei înainte de ziua alegerilor, pentru a evita orice aparență suspiciune de a afecta rezultatul cursei prezidențiale – deși avocații lui Trump se așteaptă ca judecătorul să amâne sentința acum că el este președintele ales.

Trump a pledat nevinovat pentru toate acuzațiile. Iată ce trebuie să știți despre cele patru dosare penale:

Condamnare la New York

Trump este programat să se prezinte într-o sală de judecată din New York pe 26 noiembrie pentru a primi o sentință pentru condamnarea sa la începutul acestui an pentru 34 de acuzații de falsificare a înregistrărilor comerciale pentru a acoperi o plată în bani făcută în timpul campaniei din 2016 către starul de filme pentru adulți Stormy Daniel care a pretins o relație anterioară cu președintele ales. (Trump neagă aventura.)

Dacă această condamnare are loc, rămâne o întrebare deschisă.

Judecătorul Juan Merchan a acordat un termen limită pentru 12 noiembrie pentru a decide dacă anulează condamnarea din cauza deciziei Curții Supreme din această vară de a acorda unui președinte o anumită imunitate prezidențială. Dacă Merchan face asta, acuzațiile ar fi respinse, iar Trump nu ar fi condamnat.

Dar dacă judecătorul decide să păstreze intactă condamnarea, avocații ar trebui să-i ceară lui Merchan să amâne sentința lui Trump pentru a putea face recurs. Și dacă acest lucru nu este acordat, avocații săi intenționează să facă recurs și să invoce decizia de imunitate la curțile de apel de stat și, eventual, până la Curtea Supremă a SUA pentru a cere instanțelor să amâne condamnarea lui Trump până la epuizarea tuturor apelurilor, ceea ce ar putea dura luni de zile.

În cazul în care Merchan merge mai departe cu condamnarea, Trump ar putea să execute până la patru ani de închisoare, dar judecătorul nu este obligat să-l condamne pe președintele ales la închisoare și ar putea impune o pedeapsă mai mică, cum ar fi probațiune, arest la domiciliu, muncă în folosul comunității sau o amendă.

Orice sentință, desigur, va fi complicată de faptul că Trump urmează să preia mandatul pe 20 ianuarie 2025. Avocații lui Trump sunt susceptibili de a-și modela apelurile pentru a ridica probleme constituționale care contestă dacă un judecător de stat poate condamna un președinte ales, ceea ce ar putea lega cazul în instanțe ani de zile.

Deoarece este un caz de stat, Trump nu are puterea de a se amnistia pe sine anul viitor, după ce va depune jurământul.

Victoria electorală a lui Trump este pe cale să aibă cel mai mare impact asupra celor două dosare penale federale aduse împotriva lui de Smith la Washington, DC și Florida.

De când cazurile au fost introduse în 2023, principala strategie juridică a lui Trump a fost să amâne procesele până după alegeri, astfel încât, dacă va fi ales, să-l poată concedia pe Smith, ceea ce duce la încheierea celor două cazuri. La sfârșitul lunii octombrie, fostul președinte a spus că va face un astfel de pas fără ezitare.

„Oh, este atât de ușor. Este atât de ușor”, a spus Trump când a fost întrebat de prezentatorul radio conservator Hugh Hewitt dacă s-ar „ierta” sau „l-ar concedia pe Jack Smith” dacă va fi reales.

„L-aș concedia în două secunde”, a spus Trump.

Demiterea lui Smith ar permite Departamentului de Justiție și procurorului general al lui Trump să renunțe la acuzațiile împotriva lui și să pună capăt cauzelor în instanță.

Dar până la Ziua Inaugurării, pe 20 ianuarie, Smith are timp să își cântărească opțiunile asupra problemelor cu care departamentul nu a trebuit niciodată să se confrunte până acum.

Un obstacol timpuriu este dacă Biroul consilierului juridic al Departamentului de Justiție consideră că un președinte ales este acoperit de aceeași protecție juridică împotriva urmăririi penale ca un președinte în exercițiu. Aceste îndrumări ar determina următorul curs de acțiune, au declarat pentru CNN oamenii informați despre această problemă.

Oficiali de top ai Departamentului de Justiție au declarat pentru CNN că Smith nu vrea să închidă dosarul înainte de a primi ordin să facă acest lucru sau de a fi demis de Trump.

Conform legii federale, Smith trebuie să furnizeze procurorului general un raport confidențial despre activitatea biroului său înainte de a părăsi postul.

În cazul DC, Smith l-a acuzat pe Trump pentru eforturile sale de a-și anula pierderea în alegerile din 2020. Cazul a fost blocat luni de zile, în timp ce Trump făcea presiune pe instanțele federale să-i acorde imunitate prezidențială, iar în iulie, Curtea Supremă a emis o hotărâre istorică care spunea că are o imunitate în privința urmăririi penale.

Judecătorul federal care supraveghează procesul a decis cât de mult din comportamentul lui Trump în centrul cazului este protejat de imunitate, după ce luna trecută procurorii și-au expus argumentele potrivit cărora decizia nu ar trebui să aibă impact asupra cazului.

Smith îl acuză pe Trump că a luat ilegal documente clasificate de la Casa Albă și că a rezistat încercărilor guvernului de a recupera materialele. Acest caz a fost respins în iulie de judecătorul Aileen Cannon, dar procurorii au făcut apel la decizia ei, care spunea că numirea lui Smith de către procurorul general Merrick Garland a încălcat Constituția.

Soarta imediată a cazului penal al lui Trump în Georgia depinde în mare măsură dacă procurorul districtual al comitatului Fulton, Fani Willis, democrată, este descalificată de la urmărirea penală după relația ei romantică anterioară cu un coleg procuror. Dar chiar dacă i se permite să continue să-l judece pe Trump, cazul ar fi aproape sigur în pericol acum că el a fost ales.

Acuzațiile penale din nou pe Trump pentru încercarea de a anula rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020 sunt efectiv suspendate, în timp ce curtea de apel decide dacă îl descalifică pe Willis, o decizie care nu este așteptată până în 2025.

Dacă Willis este înlăturat, sursele au declarat pentru CNN că cred că este puțin probabil că un alt procuror să dorească să preia cazul și că acesta va dispărea efectiv.

Surse familiare cu cazul au spus că este puțin probabil ca un judecător la nivel de stat să permită continuarea procedurilor atunci când Trump este președinte și, în acest scenariu, avocații lui Trump vor face cu siguranță ca dosarul să fie respins.

Nu există un răspuns clar dacă un procuror la nivel de stat, precum Willis, poate acuza un președinte în exercițiu. Victoria lui Trump îl obligă acum pe Willis să se confrunte cu această chestiune constituțională, pe lângă problemele juridice existente care au aruncat deja nesiguranță asupra viitorului cazului din Georgia.

Listă lungă de procese civile

Fostul președinte se apără și într-o listă lungă de procese civile, inclusiv cele referitoare la rolul său în atacul din 6 ianuarie 2021 la Capitoliul SUA, două cazuri de defăimare și un dosar de fraudă civilă introdus de procurorul general din New York, unde Trump a fost obligat să plătească despăgubiri de aproape 454 de milioane de dolari.

În septembrie, curțile de apel de stat și federale din New York au auzit argumente pentru două dintre apelurile civile ale lui Trump.

Trump a pierdut două cazuri de defăimare în fața lui Carroll în 2023 și 2024 în instanța federală, după ce un juriu l-a găsit vinovat pentru abuzul sexual și, ulterior, pentru că a defăimat-o. Două jurii i-au acordat lui Carroll 5 milioane de dolari și 83 de milioane de dolari.

O curte federală de apel a audiat apelul lui Trump de a respinge primul verdict în septembrie. Instanța nu a emis încă o decizie.

Mai târziu în cursul lunii, o curte de apel de stat a auzit argumente în eforturile lui Trump de a respinge hotărârea de fraudă civilă de 454 de milioane de dolari împotriva sa, în care un judecător a constatat că el, fiii săi adulți și compania sa au umflat în mod fraudulos valoarea activelor lui Trump pentru a obține un împrumut mai bun și tarifele de asigurare.

Curtea de apel formată din cinci judecători a părut deschisă cel puțin să reducă amenda aplicată lui Trump, deși încă nu a emis o decizie. Decizia poate fi atacată la cea mai înaltă instanță de apel din New York.

De asemenea, Trump se confruntă în continuare cu procese civile introduse de parlamentari democrați și alții pentru rolul său în atacul din 6 ianuarie la Capitoliu.

Este posibil ca toate aceste cazuri să continue, chiar dacă Trump își exercită al doilea mandat la Casa Albă. Într-o hotărâre a Curții Supreme din 1997, rezultată dintr-un proces civil în care era implicat președintele de atunci Bill Clinton, judecătorii au decis în unanimitate că președinții în exercițiu nu pot invoca imunitatea prezidențială pentru a evita litigiile civile în timpul mandatului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:57 - Reacția Eleni Lasconi după declasificarea CSAT. „Exact asta a fost metoda de lucru a Rusiei”
22:39 - Orașul din România unde oamenii pot admira ornamentele de Crăciun, în timp ce ascultă înregistrări de la Revoluția din 1989
22:38 - Bucatele de Crăciun, mai scumpe în acest an. Cât costă produsele tradiționale
22:28 - Franța: Guvernul condus de Michel Barnier a picat prin moțiune de cenzură, o premieră după 1962
21:56 - Cât costă un pahar de vin fiert și o porție de sarmale la Târgul de Crăciun din Brașov. Prețurile altor produse tradiționale
21:51 - Cătălin Drulă: Acum, ne unește un lucru comun, și anume, să salvăm democrația românească de un personaj odios, un apologet al crimelor legionarilor și, așa cum ne arată serviciile secrete, e dirijat de la Putin (VIDEO)
21:48 - Reacția lui Călin Georgescu după desecretizarea CSAT. „Cred că este pentru prima dată în lume când se încearcă o acţiune a statului împotriva unui candidat”
21:33 - Bănescu: E un fenomen fascinant acesta al instrumentalizării religiei. Ortodoxismul e cel mai mare adversar al Ortodoxiei / Antidotul la penetrarea populismului este educația! Noi, ca popor, din păcate, nu am internalizat încă oroarea față de totalitarism (VIDEO)
21:24 - Doi români, reținuți pe un aeroport din Italia. Ce au găsit polițiștii în ghiozdanul pe care îl transportau
21:24 - USR anulează protestul pro-Europa din Piața Victoriei. Ce recomandă Elena Lasconi