Donald Tusk îi somează pe polonezi să-şi bage minţile în cap cu privire la ieşirea din UE: Riscul este MORTAL de serios!

Donald Tusk îi somează pe polonezi să-şi bage minţile în cap cu privire la ieşirea din UE: Riscul este MORTAL de serios!

Ameninţare fără precedent la adresa Poloniei cu privire la o eventuală ieşire a ţării din Uniunea Europeană, pe modelul Marii Britanii.
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, i-a somat pe liderii polonezi să „revină la raţiune” şi i-a avertizat pe aceştia în legătură cu ‘riscul mortal de serios’ al unei ieşiri, chiar şi neplanificate, a Poloniei din UE.

‘Chestiunea este extrem de gravă, dramatic de gravă. Riscul este mortal de serios. Şi mi-ar plăcea ca aceia care lucrează angajaţi pe această cale să revină la raţiune’, a declarat luni, la Varşovia, Donald Tusk, potrivit Agerpres.

Fost premier liberal polonez, el considerat de conservatorii naţionalişti conduşi de Jaroslaw Kaczynski drept principalul lor adversar politic.

‘Polexit, adică ieşirea Poloniei din UE, mi se pare, din nefericire, posibilă, nu pentru că Jaroslaw Kaczynski ar avea un astfel de plan. El spune că nu are asta în cap – cine va dori, îl va crede, trebuie crezut. Problema este că nici Cameron (fostul prim-ministru britanic, n.r.) nu avea intenţia să-şi scoată ţara din UE. Iar voinţa (în rândul statelor membre, n.r.) de a păstra Polonia în interiorul UE este mai mică decât voinţa de a păstra Marea Britanie’, a spus Tusk.

‘Nu contează dacă Jaroslaw Kaczynski planifică ieşirea Poloniei din UE sau dacă nu face decât să iniţieze procesul care poate duce la acest rezultat’, a adăugat Tusk, făcând aluzie la tensiunile dintre Varşovia şi Bruxelles.

Comisia Europeană şi mai multe state membre le reproşează conservatorilor polonezi aflaţi la putere că pun în pericol principiile fundamentale ale statului de drept, mai ales prin tentativa de a controla justiţia printr-o serie de reforme controversate.

Momentan, nu există informaţii că puterea de la Varșovia ar plănui să organizeze un referendum pentru ieșirea țării din blocul comunitar.

Ultima oră
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori
21:43 - Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări
21:28 - Șerban Bubenek, despre soluții privind paturile ATI pentru COVID-19 la București: Vor fi operaționalizate unitățile mobile (VIDEO)
21:13 - Sorin Cîmpeanu: Vom debloca în scurt timp formularele prin care părinții își pot exprima intenția de vaccinare a elevilor. Nu îi vom dezavantaja în niciun fel pe cei care nu doresc sau pe indeciși (VIDEO)
20:51 - Ciprian Pandea (PNL Călărași), despre șeful interimar al Gărzii de Mediu: Alexandru Lucian Vasile era adjunctul lui Octavian Berceanu, cu care a colaborat foarte bine, și este un om cu studii în domeniu
20:50 - Cine e noul șef al Gărzii de Mediu: Fiul primarului PNL din Jegălia a fost numit interimar în locul lui Octavian Berceanu, demis de Florin Cîțu în ciuda rezultatelor semnificative