Elveția, stat neutru, a anunțat că va aplica toate sancțiunile decise de UE împotriva Rusiei

Elveția, stat neutru, a anunțat că va aplica toate sancțiunile decise de UE împotriva Rusiei
Președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, în premieră la Chișinău. Ajutor de 2 milioane de franci pentru gestionarea crizei umanitare Sursă foto: Hepta - Pavel Bednyakov

Elveția va aplica toate sancțiunile economice decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, a transmis, luni, guvernul de la Berna.

Elveția intră în rândul țărilor care impun sancțiuni Rusiei

„Dat fiind că Rusia continuă războiul în Ucraina, Consiliul Federal a luat decizia, pe 28 februarie, de a adopta pachetele de sancțiuni impuse de UE pe 23 și 25 februarie”, a transmis guvernul elvețian, într-un comunicat citat de Reuters.

De asemenea, Elveția a impus sancțiuni financiare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, premierului rus Mihail Mușustin și ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

Acestea au intrat în vigoare deja.

„Elveția reafirmă solidaritatea față de Ucraina și poporul ei și va trimite ajutoare ucrainenilor care s-au refugiat în Polonia”, se mai arată în comunicat.

Elveția a cedat presiunii internaționale: Va impune sancțiuni după ce Rusia a atacat Ucraina

Consiliul Federal „face acest pas cu convingere și fără niciun fel de echivoc”, a declarat Ignazio Cassis, președintele Confederației Elvețiene.

Pasivele băncilor elveţiene faţă de clienţii ruşi erau de 23 de miliarde de dolari în trimestrul III din 2021, arată datele Băncii Reglementelor Internaţionale. În plus, oligarhii ruşi au participaţii la capitalul unor mari companii din Elveția.

Mult le-a mai luat liderilor elvețieni să decidă asupra sancțiunilor, în condițiile în care țara lor este recunoscută ca fiind neutră. În plus, sume imense sunt în joc. Dar presiunea publică și revolta generată de faptul că regimul Putin a atacat o țară pașnică au fost mai puternice.

Urmăriți B1TV.ro și pe