Emmanuel Macron: Franța nu mai cere îndepărtarea lui Bashar al-Assad în rezolvarea crizei din Siria

Emmanuel Macron: Franța nu mai cere îndepărtarea lui Bashar al-Assad în rezolvarea crizei din Siria

Președintele Franței Emmanuel Macron a declarat miercuri că înlăturarea președintelui sirian Bashar al-Assad nu mai este prioritară în rezolvarea crizei din Siria, dar că în schimb este importantă concentrarea pe lupta împotriva terorismului, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

Macron consideră că liderul din Damasc este un dușman al poporului sirian și nu al Franței, care vrea să se asigure că nu eșuează ca stat.

"Nu mai văd înlăturarea lui Assad ca o condiţie prealabilă pentru orice, deoarece nu văd pe nimeni care ar putea deveni succesorul său legitim. Obiectivele mele sunt clare: în primul rând, o luptă completă împotriva tuturor grupărilor teroriste. Aceştia sunt duşmanii noştri", a spus Macron.

Liderul din hexagon a cerut elaborarea unui nou plan pentru rezolvarea situației din Siria și a cerut ajutorul Rusiei.

"Avem nevoie de cooperarea tuturor, mai ales de Rusia, pentru a eradica terorismul. Convingerea mea profundă este că trebuie să existe o foaie de parcurs diplomatică şi politică. Nu vom rezolva această situaţie exclusiv militar. Cred că preşedintele Vladimir Putin poate găsi o soluţie… nu cred că are o prietenie atât de apropiată cu Assad. Putin are două obsesii, combaterea terorismului şi evitarea eşuării unui stat, de aceea apar părerile convergente asupra Siriei", a mai declarat președintele francez.

Macron a mai precizat totodată că utilizarea armelor chimice este o linie roșie pentru el și că Franța este gata să intervină cu atacuri aeriene chiar și fără sprijinul SUA.

"Dacă există dovezi care să ateste utilizarea armelor chimice şi ştim de unde provin aceste arme, atunci Franţa va răspunde cu atacuri aeriene pentru a distruge depozitele. Prin urmare, Franţa este complet aliniată la poziţia Statelor Unite în această privinţă", a spus Macron.

Franța a susținut până în prezent opoziția siriană, cerând rezolvarea conflictului din interiorul statului arab printr-o tranziție politică credibilă, bazată pe rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, negociate între părțile implicate din Siria și Organizația Națiunilor Unite la Geneva.