Erdogan, reacție după ce premierul Italiei l-a numit „dictator”: „O indecenţă şi o vulgaritate totală”

Erdogan, reacție după ce premierul Italiei l-a numit „dictator”: „O indecenţă şi o vulgaritate totală”
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

„Declaraţiile prim-ministrului italian denotă o indecenţă şi o vulgaritate totală”, a tunat, miercuri, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, după ce Mario Draghi îl numise „dictator”. Draghi a reacționat astfel după așa-zisa gafă protocolară de la Ankara, în care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost lăsată fără scaun. Au avut însă pregătite scaune Erdogan însuși și Charles Michel, președintele Consiliului European. Michel a fost criticat apoi că s-a așezat pe scaun în loc să rămână în picioare în semn de protest. Ca să-și mai spele din păcat, el a mărturisit apoi că de la acest incident nu mai doarme bine noaptea.

Reacția lui Recep Erdogan, după ce Mario Draghi l-a numit dictator

„Declaraţiile prim-ministrului italian denotă o indecenţă şi o vulgaritate totală. Într-un moment în care speram să ducem relaţiile noastre la un nivel mai avansat, acest individ numit Draghi le-a dat o lovitură”, a declarat Recep Erdogan, potrivit AFP.

Schimbul de replici are loc în contextul incidentului produs în timpul vizitei la Ankara a preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen, şi a preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

La momentul primirii lor de către Erdogan, Ursula von der Leyen a fost plasată de protocol pe o canapea, în timp ce Charles Michel a fost invitat pe un fotoliu, la acelaşi nivel cu Recep Tayyip Erdogan.

Acuzată că ar fi pus la cale acest afront, Turcia a respins orice critici și a dat vina pe serviciile de protocol europene.

Joia trecută, premierul Italiei, Mario Draghi, a denunțat „umilința” suferită de von der Leyen şi l-a calificat pe Erdogan drept „dictator”.

Întrebat despre incident într-o conferință de presă, Draghi a declarat: „Am fost foarte nemulțumit de umilința pe care a trebuit s-o sufere președinta von der Leyen”.

„Însă cu acești dictatori… un om trebuie să fie sincer în exprimarea diferențelor de opinie… dar și gata să colaboreze, să coopereze, să asigure interesele țării”, a completat premierul italian.