Erdogan, supărat pe orice mișcare a grecilor din insule: ”Monitorizăm politica provocatoare a Greciei”

Erdogan, supărat pe orice mișcare a grecilor din insule: ”Monitorizăm politica provocatoare a Greciei”
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

”Monitorizăm politica provocatoare a Greciei”, a declarat Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, la finalul reuniunii cabinetului său. Acesta continuă retorica amenințărilor la adresa statului elen, denunțând ”politica provocatoare” a vecinului său în Marea Egee.

Turcia a denunţat, la finele săptămânii trecute, desfăşurarea unor vehicule blindate în insula Samos – la doar 1,3 km distanţă de Turcia – şi Lesbos, la 15 km de litoralul statului vecin.

Uniunea Europeană a calificat ”remarcile ostile” ale Turciei la adresa Greciei drept ”o retorică agresivă” care trebuie să înceteze.

Grecia, atitudine conciliantă

La mijlocul lunii, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a punctat că ”Turcia provoacă tensiuni și prezintă Grecia drept un presupus agresor”.

Cu o atitudine conciliantă, prim-ministrul grec a subliniat că ”nu-și poate imagina un conflict greco-turc cu Turcia care atacă” și că este ”întotdeauna deschis să se întâlnească cu Erdogan”.

Erdogan amenință Grecia

”Este un joc periculos pentru poporul grec, care este utilizat ca o marionetă”, a declarat preşedintele turc, potrivit căruia această ”acumulare de mijloace militare, asemănătoare unei invazii, trebuie să-i îngrijoreze într-o mai mare măsură pe greci decât pe noi”.

Conform regimului de la Ankara, a cărei armată este a doua ca mărime din NATO, după SUA, ”aceste eforturi nu vor permite niciodată Greciei să se ridice la nivelul Turciei”.

Urmăriți B1TV.ro și pe