Evacuare în masă pe insula Java, după ce un vulcan a erupt și a aruncat în aer gaze și cenușă

Evacuare în masă pe insula Java, după ce un vulcan a erupt și a aruncat în aer gaze și cenușă

Mai mult de4.400 de indonezieni au fost evacuați,după ce un vulcan din provincia indoneziană East Java a aruncat în aer o coloană de aproximtivpatru kilometride gaze fierbinţi și cenușă. Ca urmare a exploziei, autoritățile au emis o alertă de zbor și au închis unaeroport local, scrietrtworld.com.

Ultima activitatea a vulcanului a avut loc în 2017.

Nu au fost raportate victime sau materiale cauzate de erupție în arhipelagul asiatic, însă autoritățile i-au sfătuit pe locuitorii să poarte măști pentru a se proteja de cenușa vulcanică care țâșnește din craterul din estul Nusa Tenggara, cea mai sudică provincie din Indonezia, și să fie atenți la eventualele fluxuri de lavă.

„Pentru a minimiza impactul asupra sănătății cauzat de cenușa vulcanică, se recomandă ca oamenii să poarte o mască sau alte echipamente pentru a-și proteja ochii și pielea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale de Atenuare a Dezastrelor, Raditya Jati.

Indonezia găzduiește aproximativ 130 de vulcani activi datorită poziției sale pe „Cerc de Foc al Pacificului”, o centură a plăcii tectonice care înconjoară Oceanul Pacific, unde areactivitate seismică este intensă. La sfârșitul anului 2018, un vulcan din strâmtoarea dintre insulele Java și Sumatra a erupt, provocând o alunecare de teren subacvatică care a declanșat un tsunami care a ucis peste 400 de oameni.

Duminică, autorităţile au ridicat nivelul de alertă pentru vulcanul Lewatolo de pe insula Lembata până la a doua categorie de intensitate după o serie de erupţii, potrivit autorităţilor.

Erupţiile vulcanului Lewatolo au determinat operaţiuni de evacuare care au vizat aproape 3.000 de persoane şi închiderea aeroportului de pe insula Lembata.

Urmăriți B1TV.ro și pe