Evacuare în masă pe insula Java, după ce un vulcan a erupt și a aruncat în aer gaze și cenușă

Evacuare în masă pe insula Java, după ce un vulcan a erupt și a aruncat în aer gaze și cenușă

Mai mult de4.400 de indonezieni au fost evacuați,după ce un vulcan din provincia indoneziană East Java a aruncat în aer o coloană de aproximtivpatru kilometride gaze fierbinţi și cenușă. Ca urmare a exploziei, autoritățile au emis o alertă de zbor și au închis unaeroport local, scrietrtworld.com.

Ultima activitatea a vulcanului a avut loc în 2017.

Nu au fost raportate victime sau materiale cauzate de erupție în arhipelagul asiatic, însă autoritățile i-au sfătuit pe locuitorii să poarte măști pentru a se proteja de cenușa vulcanică care țâșnește din craterul din estul Nusa Tenggara, cea mai sudică provincie din Indonezia, și să fie atenți la eventualele fluxuri de lavă.

„Pentru a minimiza impactul asupra sănătății cauzat de cenușa vulcanică, se recomandă ca oamenii să poarte o mască sau alte echipamente pentru a-și proteja ochii și pielea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenției Naționale de Atenuare a Dezastrelor, Raditya Jati.

Indonezia găzduiește aproximativ 130 de vulcani activi datorită poziției sale pe „Cerc de Foc al Pacificului”, o centură a plăcii tectonice care înconjoară Oceanul Pacific, unde areactivitate seismică este intensă. La sfârșitul anului 2018, un vulcan din strâmtoarea dintre insulele Java și Sumatra a erupt, provocând o alunecare de teren subacvatică care a declanșat un tsunami care a ucis peste 400 de oameni.

Duminică, autorităţile au ridicat nivelul de alertă pentru vulcanul Lewatolo de pe insula Lembata până la a doua categorie de intensitate după o serie de erupţii, potrivit autorităţilor.

Erupţiile vulcanului Lewatolo au determinat operaţiuni de evacuare care au vizat aproape 3.000 de persoane şi închiderea aeroportului de pe insula Lembata.

Ultima oră
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)