Ex-premierul Republicii Moldova: „E paradox – zici că nu discuți cu rusul pentru că cedezi țara, dar continui să plătești preț mai mare. Noi finanțăm Rusia acum”

Ex-premierul Republicii Moldova: E paradox - zici că nu discuți cu rusul pentru că cedezi țara, dar continui să plătești preț mai mare. Noi finanțăm Rusia acum
Foto: Hepta/Sputnik / Dmitry Astakhov.

Ex-premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, spune că este un paradox atunci când autoritățile de la Chișinău „spun că nu vor să vorbească cu rușii întrucât trebuie să cedezi țara, dar continuă să plătească preț mai mare la gaz”.

Rușii nu vor teritorii, rușii vor bani

Politicianul consideră că plătind sume uriașe de bani pentru gaze naturale, moldovenii finanțează Rusia.

„Susțin declarația președintei că nu poți vinde o bucată de țară contra prețului mai mic la gaz. Doar că după ce a făcut declarația de câteva ori a dezmințit și colegii ei. Că nu a fost componentă politică, am auzit anul trecut, Spînu a spus.

Președinta a spus că nu vrea să cedeze țara. Nu cer rușii teritorii pentru gaz, ei vor soluții pentru datoria pe care o avem, pentru că malul drept are o datorie din 2011-2015”, a explicat Ion Chicu, citat de unimedia.

Maia Sandu a refuzat să negocieze cu Moscova

Acum ceva timp, președinta Republicii Moldova a precizat că nu va vinde o bucată de țară doar pentru ca să aibă jumătate de an gaze mai ieftine.

„Noi am obținut un contract pe care puteam să-l obținem. Eu nu am să mă apuc să vând o bucată de țară doar pentru ca să avem jumătate de an gaze mai ieftine. Țara noastră este o țară independentă și trebuie să ținem la acest lucru.

Da, este greu acum, este greu pentru toți, inclusiv pentru că nu s-au dezvoltat în timp alternative, pentru că nu s-a investit în proiecte energetice.

Pentru că nu a existat acest interes, pentru că a existat interesul să se facă scheme inclusiv la achizițiile de gaze și energie electrică”, a explicat Maia Sandu, în iulie, la Moldova 1.

Cât plătesc moldovenii pentru gaze naturale

La momentul de față, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a dat curs solicitării Moldovagaz și a ajustat prețurile reglementate la gazele naturale. Astfel, a stabilit un tarif de 7 lei și 9 bani, fără TVA, adică 7 lei 66 de bani, cu TVA inclus.

Moldovagaz a cerut un tarif mai mare cu peste 31 %, mai exact, de 7 lei și 24 de bani fără TVA inclus, adică de 7 lei și 82 de bani cu TVA. Noile prețuri vor intra în vigoare sâmbătă, 1 octombrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:58 - Tragedie ca într-un thriller polițist la Cernăuți: un pedofil a ucis o polițistă de doar 22 ani care l-a surprins arătându-și organele genitale în apropierea unei școli. La două zile, criminalul a fost prins și, ulterior, declarat mort de colegii tinerei
20:58 - 4 avioane de vânătoare rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și în cel al Suediei
20:35 - Cristian Tudor Popescu, despre „bășina nucleară, violatorul impotent și porumbeii păcii”. Comentariul incisiv al gazetarului
20:32 - Cântăreața Jo și-a făcut prima operație estetică la 28 de ani: „Sunt mega încântată de rezultat / Nu mi se pare greșit să facem schimbări” (FOTO)
20:09 - Cătălin Drulă critică dur PSD și PNL: Acuzații reciproce despre care are infractorii mai mari. Acesta este falimentul moral deplin al proiectului deplin al proiectului Iohannis – România Anormală
20:00 - Un notoriu mercenar rus, veteran din Transnistria, a fost lichidat de ucraineni în contraofensiva din Herson
19:55 - Află la ce folosește buzunarul mic al blugilor și capsele acestora
19:53 - Eduard Hellvig (SRI): Marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică
19:29 - Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: Creșterea impozitelor pe locuințe nu va avea efect asupra persoanelor cu venituri mici
19:07 - Eugen Tomac, în Parlamentul European: Cui servește menținerea României și Bulgariei în afara frontierelor UE? Avem dreptul să fim tratați în mod corect (VIDEO)