EXCLUSIV // Diferențele dintre COVID-19 și gripa sezonieră. Sfaturile medicului infecționist Adrian Marinescu

EXCLUSIV // Diferențele dintre COVID-19 și gripa sezonieră. Sfaturile medicului infecționist Adrian Marinescu

Sezonul de gripă se apropie, iar unitățile medicale vor fi și mai solicitate, pe fondul crizei COVID-19. Care sunt diferențe dintre cele două diagnostice? Dr. Adrian Marinescu, de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a oferit precizări în acest sens, pentru B1.ro.

Simpomele pentru gripa de sezon și COVID-19 sunt foarte asemănătoare, atenționează Adrian Marinescu. În cazul infecției cu SARS-COV-2, în multe cazuri, lipsa gustului și a mirosului este mult mai pregnantă, dar nu e o regulă, respectiv un factor determinant în stabilirea diagnosticului.

„Diferențierea este greu de făcut, mai ales la nivel de cătețean. Este adevărat, din datele pe care le avem cu privire la infecția cu SARS-COV-2, lipsa gustului și a mirosului este o simptomatologie mai pregnantă. Dar în unele cazuri, se manifestă alte simptome, precum dureri musculare sau febră”, a declarat medicul infecționist pentru B1.ro.

Dr. Adrian Marinescu: „Este foarte probabil ca sezonul de gripă să vină mai târziu”

Pentru a diminua cât de mult posibil complicațiile, dr. Adrian Marinescu recomandă vaccinarea antigripală timpurie.

„De asemenea, chiar dacă la gripă, debutul este de obicei brusc, iar COVID-19 afectează sistemul respirator gradual, simptomele seamănă foarte mult. Și atunci, trebuiefăcută vaccinarea, ca să reducem cât de mult posibil fenomenul legat de gripă și oricum, trebuie să știm că atunci când avem o simptomatologie respiratorie acută, trebuie să ne izolăm. Mai apoi, putem lua legătura cu medicul de familie, pentru a stabili următorii pași.

Este foarte probabil ca sezonul de gripăsă vină mai târziu și acesta este un lucru bun. Dacă va veni prin noiembrie – decembrie, vom avea timp pentru vaccinarea antigripală”, a mai declarat Marinescu pentru B1.ro.

Ultima oră
23:54 - În stațiunile din sudul litoralului s-ar putea da undă verde la construcția de clădiri cu mai mult de 9 etaje
23:37 - Incendiu în baia unui apartament din Târgoviște. ISU Dâmbovița: Au fost evacuați 15 locatari
23:20 - Cine este Rebeka Daniel, fata de 17 ani care i-a lăsat cu gura căscată pe jurații de la SuperStar (Pro TV)
22:49 - Anca Dumitra, dezvăluiri inedite. Frumoasa actriță din „Las Fierbinți” (Pro TV), despre posibilitatea de a deveni mămică: „Când se vrea, se dorește…” (FOTO)
22:20 - A treia extragere la Loteria Vaccinării. Au fost anunțați câștigătorii premiilor din această săptămână
22:11 - Radu Țincu: Autoritățile europene, îngrijorate de riscul ca pandemia să evolueze din România și în Europa. Țara noastră riscă să genereze o nouă variantă virală. OMS va propune restricții (VIDEO)
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament