EXCLUSIV // Energia verde în România. Ce pondere are în acest moment și care este obiectivul pentru 2030

EXCLUSIV // Energia verde în România. Ce pondere are în acest moment și care este obiectivul pentru 2030
sursă foto: solar-magazin.ro

Treptat, energia verde prinde din ce în ce mai mult teren, spre deosebire de energia convențională. Protejarea planetei și costurile mai mici pe termen lung sunt argumentele pro-schimbare.

Energia regenerabilă se referă la forme de energie produse prin intermediul unor procese naturale, precum lumina soarelui, vântul, apele curgătoare. În acest context, vorbim despre cele mai populare:energia solară, energia eoliană și energia apei (hidraulică, a mareelor și energia potențială osmotică). De asemenea, există și energia geotermică și de biomasă.

În acest moment, România se află în graficul Uniunii Europene cu privire la dezvoltarea energiei verzi: „Conform celor mai recente date EUROSTAT, în anul 2018, ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie în România a fost de 23.87%”, a transmis Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pentru B1.ro.

România și-a stabilit obiectivul pentru 2030

Pentru România, obiectivul de dezvoltare a energiei regenerabile este 30,7% pentru următorii 10 ani.

„Conform Regulamentului (UE) 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice, fiecare stat membru trebuie să transmită Comisiei Europene Planul National Integrat în domeniul Energiei și Schimbarilor Climatice (PNIESC) pentru perioada 2021-2030. PNIESC stabilește obiective și măsuri în sectorul energiei și schimbărilor climatice, printre care și contribuția de energie din surse regenerabile, pe care România a stabilit-o la 30.7% din consumul final brut de energie în 2030.

De asemenea, România a stabilit o traiectorie orientativă a ponderii energiei din surse regenerabile de 25.2% in 2022, 26.9% în 2025 și 28.4% în 2027. La acest moment, proiectul de PNIESC a fost pus în consultare publică”, a mai punctat Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri pentru B1.ro.

România se află în grafic, în ceea ce privește dezvoltarea energiei regenerabile

Potrivit datelor comunicate de Minister, România este cu un pas înainte, din acest punct de vedere.

„Conform datelor EUROSTAT din 2018, la nivelul Uniunii Europene, ponderea energiei din surse regenerabile a fost de 17.98% în consumul final brut de energie. Astfel, România are aproximativ 6% de energie din surse regenerabile peste media Uniunii Europene”, a declarat sursa citată pentru B1.ro.

Ultima oră
19:14 - Grav accident la ieșire din Timișoara. Un om a murit și doi au fost răniți (VIDEO)
18:54 - Sorin Grindeanu: Am aflat o chestiune de Cartea Recordurilor – de 13 ani se lucrează la centura de la Tecuci. Zici că e centura Parisului (VIDEO)
18:35 - Doar 8.103 persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 cu prima doză, în ultima zi. Datele complete
18:09 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
17:41 - Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
17:14 - Vaslui: Un tânăr care suferă de depresie şi-a tăiat gâtul cu drujba. El a fost dus cu elicopterul SMURD la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, unde a fost operat
16:48 - Sorin Grindeanu: În România nu avem cotă unică, asta e o prostie / S-a convenit ca la anul să avem o discuție așezată, dacă merită să umblăm la sistemul fiscal
16:26 - Tânără cu dizabilităţi dintr-un centru din Vâlcea, cu fractură la un picior netratată de jumătate de an şi cu malnutriţie severă / Parchetul a deschis dosar penal
15:47 - Sorin Grindeanu: Judeţele Brăila şi Galaţi au nevoie rapid de sprijinul Guvernului, prin dezvoltarea infrastructurii de transport. Podul trebuie să fie dat în circulaţie până la sfârşitul anului viitor
15:22 - Austria are câini noi de pază