Executivul UE a cerut restricții mai dure privind eliberarea vizelor pentru ruși

Executivul UE a cerut restricții mai dure privind eliberarea vizelor pentru ruși
Cehia și Letonia nu vor mai elibera vize cetățenilor ruși. Sursa: Freepik

Executivul UE a cerut restricții mai dure privind eliberarea vizelor de scurtă ședere rușilor, ca răspuns la escaladarea războiului de către Kremlin împotriva Ucrainei și la ordinul de mobilizare parțială.

Comisia vrea restricții mai dure pentru rușii care vor să ajungă în UE

Anunțând vineri noi reguli, Ylva Johansson, comisarul UE pentru afaceri interne, a declarat reporterilor că statele membre UE trebuie să efectueze controale mai stricte atunci când eliberează vize de scurtă ședere pentru zona de călătorie fără frontiere a blocului, scrie The Guardian.

„Ar trebui să fim foarte, foarte restrictivi în emiterea unor astfel de vize [Schengen] în situația de securitate în care ne aflăm”, a spus ea, invocând amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin, anexarea ilegală a patru regiuni ucrainene, ordinul de mobilizare al președintelui rus și ceea ce ea a numit „atacuri” asupra conductelor Nordstream.

„Există o escaladare a amenințării la securitate. De aceea, prezentăm noi linii directoare”, a spus ea.

În realitate, a devenit deja mai greu pentru ruși să intre în UE, deoarece interzicerea zborurilor directe către și dinspre Rusia a fost introdusă la scurt timp după invazie. Mai recent, țările care împart granița terestră cu Rusia – Polonia, Finlanda și statele baltice – au încetat să mai elibereze vizele turistice rusești și refuză intrarea celor care doresc să călătorească pentru petrecere a timpului liber.

Johansson a insistat că rămâne posibil ca rușii să solicite azil, dar a spus că nu vor primi un tratament special. „Nu este un moment pentru a oferi un acces mai ușor decât pentru alți cetățeni care ar dori, de asemenea, să solicite azil în Uniunea Europeană.”

Ea a mai spus că rușilor nu ar trebui să li se permită să solicite o viză Schengen dintr-o țară terță, limitând opțiunile de călătorie pentru cei care au fugit în fostele state sovietice precum Georgia și Kazahstan. Excepții sunt totuși posibile pentru jurnaliști, dizidenți, persoane cu legături de familie dintr-o țară din UE și pentru cei care solicită o viză umanitară.

Urmăriți B1TV.ro și pe