FAKE NEWS lansat de purtătorul de cuvânt al Ministerul de Externe din Rusia! Universitatea din Craiova neagă existenţa sau intenţia semnării unui memorandum cu partea rusă: „Ne exprimăm STUPEFACȚIA”

FAKE NEWS lansat de purtătorul de cuvânt al Ministerul de Externe din Rusia! Universitatea din Craiova neagă existenţa sau intenţia semnării unui memorandum cu partea rusă: Ne exprimăm STUPEFACȚIA
Ambasadorul rus VALERI KUZMIN, la Craiova / Inquam Photos

Agenţia de presă rusă Tass a anunţat miercuri că Ministerul de Externe al Rusiei intenţionează să creeze o comisie de experţi ruso-română pentru diplomaţie publică şi dialog ştiinţific şi cultural. Aceasta ar urma să fie creată în urma unui Memorandum între Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe şi Universitatea din Craiova. Sursa informaţiei era chiar purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Rusia, Maria Zaharova, citată de Tass.

Această informaţie a fost însă dezminţită de rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Ionuţ Spînu, într-un răspuns oficial venit la solicitarea B1.ro. Instituţia arată că nu are nici cunoştinţă despre acest subiect şi nu are nici intenţia semnării unui astfel de memorandum.

Redăm mai jos integral răspunsul oficial al Universităţii din Craiova:

„1. Universitatea din Craiova nu are cunostinta de acest subiect, nu a semnat si nu intentioneaza sa semneze niciun Memorandum cu Academia Diplomatica a Ministerului rus de Externe.

2. Universitatea din Craiova nu are nicio colaborare cu Ministerul rus de Externe sau cu alte institutii din Federatia Rusa, cu exceptia celor universitare:

– acord Erasmus+, Actiunea cheie 1- KA107 Mobilitati cu tarile partenere (mobilitati cadre didactice), incheiat cu Ural Federal University, acord care va expira in data de 31 iulie 2019;

– acord de cooperare interinstitutionala cu Kazan State Power Engineering University – semnat in anul 2014, in baza caruia nu s-au inregistrat activitati si care va expira in 23 iulie 2019.

De asemenea, ne exprimam stupefactia cu privire la implicarea numelui Universitatii din Craiova in acest comunicat al Ministerului rus de Externe, cu atat mai mult cu cat asemenea acorduri interinstitutionale pot fi semnate doar de rectorul universitatii, dupa aprobarea lor in Consiliul de Administratie si in Senatul universitar.

Pana in acest moment, Universitatea din Craiova nu a primit nicio solicitare referitoare la semnarea unui Memorandum cu Academia Diplomatica a Ministerului rus de Externe.”

Acest răspuns contrazice afirmaţia Mariei Zaharova preluată de Tass în care se dădea ca sigur un astfel de memorandum.

Programul forumului dedicat acestui jubileu include şi desfăşurarea unui simpozion ştiinţific internaţional cu participarea unor renumiţi oameni de ştiinţă ruşi şi români. Este planificată semnarea Memorandumului de cooperare între Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe şi Universitatea din Craiova. Acesta prevede crearea unei comisii de experţi ruso-române pentru diplomaţie publică şi dialog ştiinţific şi cultural” – a declarat diplomatul rus. „Astfel va fi creată o platformă de dialog între cercurile ştiinţifice din Rusia şi România, în cadrul căreia vor fi discutate inclusiv paginile complicate ale istoriei, precum şi o serie de probleme actuale ale relaţiilor bilaterale moderne„, a declarat Maria Zaharova conform Tass.

Acest subiect a fost relatat pe larg în mai multe publicații online din România, inclusiv de agenția Rador, fiind comunicată doar poziția părții ruse, fără un punct de vedere al Universității din Craiova.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene