Familia regală britanică anticipează dificultăţi financiare în următorii trei ani din cauza coronavirusului

Familia regală britanică anticipează dificultăţi financiare în următorii trei ani din cauza coronavirusului
Sursa Foto: www.adevarul.ro

Palatul Buckingham se aşteaptă la scăderi de venit în valoare de 15 milioane de lire sterline în următorii trei ani, în urma scăderii frecventării reşedinţelor regale, din cauza crizei sanitare declanșată de noul coronavirus de tip SARS-CoV-2, transmite agenția de știriAFP.

Criză în familia regală britanică

Familia Regalăa MariiBritaniia prezentat vineri cheltuielile care au avut loc pe parcursul anul care a trecut – de la o călătorie a prinţului Andrew la un teren de golf şi până la renovarea PalatuluiBuckingham. Regalitatea a trans un semnal de alarmă, anticipând că urmeazăzile grele din cauza pandemiei Covid-19.

În acest exerciţiu anual al transparenţei faţă de contribuabilii din Marea Britanie, Casa regală a făcut publicecheltuielile aferente exerciţiului bugetar care s-a încheiat la sfârşitul lunii martie.

În total, cheltuielile se ridică la 82,4 milioane de lire sterile (90 de milioane de euro) – ceea ce înseamnă1,23 de lire sterline pentru fiecare dintre supuşii reginei Elisabeta a II-a.

Dacă luăm în calcul cheltuielile din anul precedent, putem observa ouşoară creştere faţă de anul 2019, când înzestrarea coroanei, dedicată activităţilor oficiale ale familiei Windsor şi întreţinerii reşedinţelor regale a atins 82,2 milioane de lire sterline.

Regalitatea britanică se așteaptă la o scădere semnificativă a veniturilor

Având în vedere faptul că măsurile de izolare au impuse de autoritățile britanice la sfârșitul lunii martie, impactul noului virus ucigaș SARS-CoV-2 asupra finanțelor familiei regale urmează să fie analizat și publicat abia la viitorul exercițiu bugetar.

În orice caz, familia Regalăa MariiBritaniise așteaptă la o scădere semnificativă a veniturilor legată de scăderea frecventării reşedinţelor regale în valoare de 15 milioane de lire sterline în viitorii trei ani.

Pe de altă parte, un buget separat, consacrat cheltuielilor pe termen lung în vederea renovăriiPalatului Buckingham se estimează că va scădea cu 20 de milioane de lire sterline.

Deși legea prevede că înzestrarea coroanei nu poate scădea de la un an la altul, regalitatea britanică nu intenţionează să bage mâna în buzunarul contribuabilului britanic.

”În faţa acestor provocări, nu avem nicio intenţie să solicităm o finanţare suplimentară, însă vom încerca să amortizăm impactul prin eforturile noastre”, a declarat pentru presa strinăMichael Stevens, trezorierul reginei Elisabeta a II-a.

Ca măsură preventivă,Casa regală a ”îngheţat” deja salariile şi angajările de la Palatul Buckingham. Mai mult decât atât, familia Windsorexaminează reducerea cheltuielilor neesenţiale.

În raport sunt detaliate inclusiv cheltuieli înregistrate pentru călătorii ale membrilor famileii regale.

Conform datelor oficiale, 16.440 de lire steline au fost alocate unui zbor privat al prinţesei Anne pentru a asista la un meci de rugby Italia-Scoţia, la Roma, în februarie.

De asemenea, 15.848 de lire sterline au fost alocate pentru ca prinţul Andrew să se deplaseze la un teren de golf în Irlanda de Nord în iulie 2019, înainte ca ”fiul preferat” al reginei să cadă în dizgraţie şi să se retragă din viaţa publică, din cauza legăturilor sale cu investitorul american Jeffrey Epstein, acuzat de viol şi agresiune sexuală ale unor minore.