RĂZBOI TOTAL în Fâşia Gaza: Sute de rachete lansate de palastinieni, israelienii au ripostat. BILANŢUL MORŢILOR (VIDEO)

RĂZBOI TOTAL în Fâşia Gaza: Sute de rachete lansate de palastinieni, israelienii au ripostat. BILANŢUL MORŢILOR (VIDEO)

Război total în Fâşia Gaza între israelieni şi palestinieni! Tensiunile au escaladat din nou luni noapte, când armata israeliană a ripostat faţă de lansarea a sute de rachete palestiniene.
Cel puţin trei palestinieni şi-au pierdut viaţa, iar de partea israeliană bilanţul relevă un mort şi zeci de răniţi, dintre care o persoană se află în stare critică, anunţă Agerpres citând AFP.

Noul conflict a survenit după luni de tensiuni care cresc temerile privind un al patrulea război, în decurs de doar zece ani, între Israel şi organizaţia Hamas, care guvernează Fâşia Gaza.

Armata israeliană şi aripa armată a Hamas, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, au transmis avertismente. Sirenele de alertă au răsunat în cursul întregii seri şi până în noapte în localităţile israeliene învecinate cu Fâşia Gaza, făcându-i pe locuitori să se grăbească sau să rămână în adăposturi.

Orele de clasă de marţi au fost anulate în mai multe comune, iar locuitorii au primit instrucţiuni să nu se îndepărteze de adăposturi.

Armata israeliană a anunţat că peste 300 de rachete au fost lansate din Gaza, dintre care mai mult de 70 au fost interceptate de apărarea antirachetă.
Zeci de israelieni au fost uşor răniţi, cu precădere de cioburi.

Majoritatea rachetelor au căzut în zone nelocuite, a precizat armata, dar au fost atinse direct şi clădiri, dintre care una la Ashkelon.

Mai întâi, o femeie a fost extrasă într-o stare critică. Apoi salvatorii au descoperit sub dărâmături cadavrul unui bărbat, care nu a fost identificat şi care ar fi avut circa 40 de ani, potrivit presei.

Luni după-amiază, un soldat israelian în vârstă de 19 ani a fost grav rănit în urma unui tir cu rachetă antitanc contra unei maşini staţionate în apropiere de kibbutzul Kfar Aza, nu departe de Fâşia Gaza.

În replică, „avioane de luptă, elicoptere de atac şi tancuri ale armatei israeliene au ţintit peste 70 de poziţii militare ale Hamas şi Jihadului Islamic de-a lungul Fâşiei Gaza”, a indicat armata.

Cel puţin trei palestinieni şi-au pierdut viaţa în urma loviturilor, a raportat Ministerul Sănătăţii din Gaza, care a precizat că sunt şi nouă persoane rănite.

Luni seara, aviaţia israeliană a distrus sediul televiziunii Al-Aqsa, canal al mişcării islamiste Hamas, precum şi un fost hotel ce adăpostea birourile serviciilor de securitate în plin centrul oraşului Gaza.

Potrivit unor oficiali locali, cel puţin şapte palestinieni, printre care un comandant local din gruparea Hamas, şi un ofiţer israelian şi-au pierdut viaţa duminică în ciocnirile din sudul Fâşiei Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care se afla la Paris alături de alţi lideri politici pentru a comemora 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial, şi-a scurtat vizita pentru a reveni în Israel „în lumina situaţiei de securitate din sud”, a anunţat biroul său.

Peste 220 de palestinieni au fost ucişi în ciocniri cu militarii israelieni din 30 martie şi până în prezent.
Palestinienii organizează demonstraţii la bariera de securitate cu Israelul, care includ de asemenea acte violente, pentru ridicarea blocadei asupra enclavei palestiniene.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

(Sursa video: Ruptly / Youtube)