FDA a autorizat a treia doză de vaccin anti-Covid dezvoltat de Pfizer pentru vârstnici şi populaţia vulnerabilă

FDA a autorizat a treia doză de vaccin anti-Covid dezvoltat de Pfizer pentru vârstnici şi populaţia vulnerabilă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat miercuri a treia doză de vaccin împotriva COVID-19, dezvoltată de Pfizer/ BioNTech pentru utilizare de urgenţă în cazul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani, dar şi populaţiei vulnerabile cu vârste de peste 18 ani, potrivit NBC News, citat de News.ro.

Doza suplimentară urmează să fie administrată la cel puţin şase luni după ce oamenii au primit-o pe a doua din serul Pfizer.

A treia doză de vaccin anti-COVID are, însă, nevoie şi de aprobarea Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

Un grup de experţi din cadrul CDC urmează să se întâlnească zilele acestea pentru a discuta despre siguranţa şi eficienţa dozei suplimentare a vaccinunului anti-COVID.

Iniţial, compania Pfizer a solicitat FDA să aprobe a treia doză pentru toate persoanele cu vârste de peste 16 ani la şase luni după ce au primit a doua doză.

Un comitet de consiliere al FDA a respins cererea vinerea trecută, argumentând că doza suplimentară ar fi necesară în cazul adulţilor vârtsnici şi a persoanelor care prezintă risc de a dezvolta o formă gravă a bolii.

Valeriu Gheorghiță, despre doza 3 de vaccin anti-COVID-19

Una dintre recomandări se referă la persoanele cu status imun precar.

„Pe de o parte, administrarea unei doze suplimentare, unei doze adiționale de vaccin COVID-19 pe bază de ARN mesager care să fie administrat la un interval apropiat de doza a doua sau prospectiv atunci când inițiem o schemă de vaccinare de novo la persoanele cu status imun precar. Aici vorbim de persoane care sunt post-transplant, persoanele care sunt cu terapie oncologică activă, persoanele care sunt cu alte afecțiuni cu imunodeficiențe primare, imunodeficiențe dobândite, cum este infecția HIV netratată sau în stadii avansate, în stadii de SIDA, imunosenescență, adică persoanele în vârstă, persoanele de peste 65 de ani, în mod deosebit cei care sunt rezidenți în centrele sociale, în căminele de vârstnici, de asemenea pacienții care fac terapii imunosupresoare, terapii biologice sau cortizonice cu doze mari și pe durată prelungită de timp”, a spus șeful CNCAV, în urmă cu o săptămână.

Cealaltă recomandare vizează grupele de risc și populația generală.

„O a doua recomandare este de administrare a unei doze de rapel care se face la cel puțin șase luni de la schema inițială de vaccinare și care în principiu vizează, pe lângă categoriile populaționale la risc, și restul populației care a primit cel puțin prima schemă de vaccinare. Practic, aici avem în vedere sau în obiectiv consolidarea răspunsului imun după prima schemă pentru a asigura o durată mai mare a protecției oferite după prima schemă de vaccinare”, a afirmat președintele CNCAV.