Finală prezidențială crucială pentru viitorul Poloniei. Cetățenii polonezi sunt chemați la urne, duminică, să aleagă între reprezentanții a două curente de gândire diferite

Finală prezidențială crucială pentru viitorul Poloniei. Cetățenii polonezi sunt chemați la urne, duminică, să aleagă între reprezentanții a două curente de gândire diferite
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Filip Radwanski

Cetățenii polonezi se prezintă la urne, duminică, pentru finala prezidențialelor din Polonia, care ar putea avea un rol esențial în viitorul relațiilor cu UE și care este disputată de reprezentanții a două curente de gândire diferite.

Finală prezidențială crucială pentru viitorul Poloniei

Andrzej Duda, președintele în exercițiu și un aliat al PiS (n.r. – Lege și Justiție), partidul de guvernământ din Polonia, se confruntă cu Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei, într-o campanie care a evidențiat liniile de falie dintre viziunile contrastante cu privire la viitorul țării. Dacă Duda a obținut 43,5% din voturile valabil exprimate în primul tur, Trzaskowski s-a clasat al doilea, cu 30,46%.

O eventuală realegere a lui Duda în funcția de președinte al Poloniei este crucială pentru continuarea reformelor suveraniste și creștin-conservatoare promovate de PiS, dar și pentru cele din sistemul judiciar, care sunt criticate de UE pe motiv că ar crește controlul politicului asupra sectorului. De partea cealaltă, prima linie politică din Polonia neagă acuzațiile și spune că, dimpotrivă, reformele au rolul de a combate corupția din rândul judecătorilor polonezi.

În schimb, Rafal Trzaskowski, care militează pentru o societate mai deschisă în Polonia, a promis că dacă va câștiga finala prezidențialelor și va primi mandatul, va bloca legislația pe care o consideră ca subminând normele democratice.

Cum președintele Poloniei deține în portofoliu destul de puține atribuții executive, este puțin probabil ca viitorul câștigător să poată face schimbări majore. Cu toate acestea, el are drept de veto, astfel că o eventuală victorie a lui Trzaskowski, care vine pe fondul majorității deținute de opoziție în camera superioară a parlamentului polonez, ar putea afecta puternic viteza cu care PiS își implementează agenda de guvernare.

Secțiile de votare din finala prezidențialelor se vor închide la ora 20 (ora României), iar primele rezultate exit poll vor fi anunțate chiar atunci.

Cetățenii polonezi sunt chemați la urne, duminică, să aleagă între reprezentanții a două curente de gândire diferite

Andrzej Duda s-a remarcat drept un apărător al valorilor creștin-catolice, dar și prin programele generoase de asistență socială care au transformat viața multor cetățeni, în special a celor mai săraci, care locuiesc în regiunile rurale ale țării.

„Cred că putem construi Polonia la care visăm, o Polonie corectă, o Polonie bogată, o Polonie puternică… o Polonie care îi poate proteja pe cei slabi și care nu trebuie să se teamă de cei slabi”, le-a transmis Duda susținătorilor săi, vineri, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, linia politică pe care o promovează i-a atras o serie de critici din partea celor care împărtășesc valori și viziuni din stânga spectrului ideologic. Duda a comparat ideologia de gen cu îndoctrinarea din era sovietică.

De partea cealaltă, Rafal Trzaskowski a fost criticat de oameni cu valori și viziuni de dreapta, pe motiv că promovează căsătoriile între persoane de același sex și se opune legislației anti-avort din Polonia. El a pledat pentru introducerea orelor de educație sexuală în școlile orășenești.

„Ați mai auzit vreodată atâta homofobie, atât anti-semitism, atâtea atacuri împotriva tuturor celor care spun, gata, ne-a ajuns?”, și-a întrebat Trzaskowski susținătorii, vineri.

Ultima oră
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său
20:19 - Accident cumplit în județul Prahova. Patru persoane, printre care și un bebeluș, au fost transportate la spital (VIDEO)
20:01 - Mamă, tată și fiu, răpuși de COVID-19 în aceeași zi. Cei trei erau nevaccinați și ajunseseră la spital în stare foarte gravă / Managerul SJU Giurgiu: Marea majoritate a cazurilor vin în ultimul moment (VIDEO)
19:37 - Probleme pentru Selly! Mesajul transmis de vlogger în toiul nopții: „Ne asigurăm că pe viitor nu mai încearcă nimeni să mă rănească sau să mă omoare…”
19:17 - 59.319 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care aproape 31.900 cu prima doză
18:56 - Ratingul României, reconfirmat de agențiile Standard & Poor`s și Moody`s. Perspectiva, stabilă
18:29 - Dan Tanasă: AUR va iniția procedurile parlamentare pentru controlul averii președintelui Klaus Iohannis