Finlanda se oferă să preia în locul României preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene dacă nu suntem pregătiţi

Finlanda se oferă să preia în locul României preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene dacă nu suntem pregătiţi

Disputele din plan intern ridică semne de întrebare privind pregătirea României de a prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. După ce Iohannis a afirmat că nu suntem pregătiţi, premierul finlandez, Juha Sipilä, a declarat că guvernul său și-a manifestat disponibilitatea de a face schimb cu România la președinția UE în cazul că autoritățile de la București vor solicita acest lucru, scrie presa postul public de radio yle.fi.

Cu toate acestea, nu există în prezent niciun semn că Guvernul României ar putea solicita un astfel de schimb, lucru confirmat şi de premierul Sipilä pentru agenţia de ştiri STT.

Luni seară, premierul Finlandei afirmase că guvernul său și-a arătat disponibilitatea și a început pregătirile pentru o eventuală solicitarea din partea Bucureștiului pentru a-și muta președinția.

”Este ceasul al 12-lea și suntem total nepregătiți”, este declaraţia Iohannis care a atras atenţia părţii finlandeze. ”Nu există nici o șansă pentru bună guvernare …sau pentru o implicare adecvată în afacerile europene”, a mai menţionat şeful statului.

Aceste tensiuni vin în contextul în care Victor Negrescu a demisionat din funcţia de ministru al Afacerilor Europene cu mai puţin de 2 luni înainte de preşediţia românească.

Ministerul Afacerilor Externe a reacţionat după apariţia în spaţiul public a acestor declarații arătând căRomânia este pregătită pentru a prelua acest mandat, precum a afirmat public în repetate rânduri, iar Guvernul de la Helsinki a apreciat că România este pregătită şi în grafic pentru acest lucru. (Detalii AICI)

Premierul Viorica Dăncilăa dat asigurări că România este pregătită pentru acest mandat extrem de important şi a acuzat că această afirmaţia a premierului finlandez a venit drept efect al declaraţiilor lui Klaus Iohannis din ultima perioadă. (Detalii AICI)