Finlanda reduce cu 90% numărul de vize turistice pentru cetățenii ruși / Letonia înăsprește regulile de emitere a permiselor de şedere pentru ruşi şi bieloruși

Finlanda reduce cu 90% numărul de vize turistice pentru cetățenii ruși / Letonia înăsprește regulile de emitere a permiselor de şedere pentru ruşi şi bieloruși
Pekka Haavisto, ministrul finlandez de Externe, a anunțat reducerea drastică a numărului de vize turistice pentru ruși. Foto: Hepta - DPA Images / Vesa Moilanen

Finlanda a anunțat că taie cu 90% numărul de vize turistice pentru cetățenii ruși. De altfel, liderii de la Helsinki cer o decizie comună la nivelul UE pe această speță. Premierul Sanna Marin a argumentat că nu e corect ca rușii să se distreze și să se simtă bine în vacanțe prin Europa. în timp ce statul lor omoară oameni în Ucraina. Letonia, la rândul ei, înăsprește regulile de emitere a permiselor de şedere pentru ruşi şi bieloruși.

Finlanda reduce drastic numărul de vize turistice acordate rușilor

Pekka Haavisto, ministrul finlandez de Externe, a anunțat că de la 1 septembrie numărul de vize turistice pentru ruși va scădea cu 90%.

„Nu vom opri total emiterea lor, dar le vom reduce drastic. Vor avea prioritate vizele acordate pentru vizite la rude, studii și muncă”, a precizat el.

Acesta a mai afirmat că țara sa analizează posibilitatea de a crea categorii de vize umanitare pentru jurnaliști și ONG-uri.

Postul public de radio Yle a transmis că Finlanda procesează în prezent circa 1.000 de cereri de viză pe zi din Rusia.

Cehia, Polonia și țările baltice cer limitarea sau chiar întreruperea totală a acordării de vize pentru ruși, ca reacție la războiul declanșat de țara lor în Ucraina.

Rușii reușesc mai greu să ajungă în UE, după ce zborurile din Rusia au fost interzise, dar se folosesc de lunga lor graniță cu Finlanda ca poartă de intrare în Europa.

Estonia, Letonia, Lituania și Polonia au restricționat de asemenea vizele pentru ruși.

Nici Letonia nu-i mai vrea pe cetățenii ruși

Letonia vrea să-şi înăsprească regulile de emitere şi reînnoire a permiselor de şedere pentru cetăţenii ruşi şi bieloruși.

Permisele de şedere temporară deja eliberate nu vor mai fi reînnoite în viitor, a declarat prim-ministrul leton Krisjanis Karins, puncând că vor exista niște excepții, dar acestea vor fi cu adevărat rare.

Deciziile finale vor fi luate de guvernul leton curând.

Granițe închise pentru ruși. Argumente pro și contra

„Rușii de rând nu au pornit războiul, dar trebuie să înțelegem că ei îl susțin. Nu e corect ca rușii să poată intra în Europa, în Schengen, să fie turiști, în timp ce Rusia ucide oameni în Ucraina”, a declarat premierul finlandez Sanna Marin, într-o conferință comună cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei.

Germania, însă, se opune unei astfel de măsuri.

„Trebuie să înțelegem că mulți oameni fug din Rusia pentru că nu sunt de acord cu regimul. Deciziile noastre nu ar trebui să facă mai complicat pentru acești oameni să-și părăsească țara, pentru a scăpa de dictatura din Rusia”, a apus Scholz.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:31 - Unde merg cele 31,5 miliarde euro primite recent de România de la UE
22:28 - Dani Oțil, ultimatum pentru Gabriela Prisăcariu. Motivul pentru care prezentatorul TV ar fi dispus să divorțeze: „Nu vreau să pun presiune pe tine”
22:03 - Trăian Băsescu, lăsat fără microfon în Parlamentul European în timp ce enumera lideri europeni care „s-au pus în slujba lui Vladimir Putin” (VIDEO)
21:58 - Un avion NATO specializat în misiuni de spionaj, strategice și tactice survolează în cerc teritoriul României
21:55 - Alina Petre nu și-a pierdut speranța în dragoste. Fosta noră a lui Virgil Măgureanu vrea să se căsătorească din nou: „Voi face pasul când va veni momentul”
21:34 - Rareș Bogdan, despre aderarea la Schengen: Mi s-a spus că în cazul Finlandei lucrurile sunt complet schimbate / Nu cred că premierul Olandei mai are vreun motiv să se opună. Ar fi o jignire pentru poporul român (VIDEO)
21:14 - Revolta lui Aurel Pădureanu după moartea actorului Alexandru Arșinel: „Omul acesta trebuia să fie îngropat cu onoruri militare. Să le fie rușine!”
20:58 - Thriller real la Cernăuți: un pedofil a ucis o polițistă de doar 22 ani care l-a surprins în apropierea școlii. Criminalul a fost prins și…declarat mort de colegii tinerei
20:58 - 4 avioane de vânătoare rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și în cel al Suediei
20:35 - Cristian Tudor Popescu, despre „bășina nucleară, violatorul impotent și porumbeii păcii”. Comentariul incisiv al gazetarului