Fizicienii au descoperit pentru prima dată o reţea de filamente care leagă galaxiile din Univers

Fizicienii au descoperit pentru prima dată o reţea de filamente care leagă galaxiile din Univers
Foto: almeea.com

Galaxiile sunt legate între ele printr-o rețea uriașă de filamente, au descoperit fizicienii americani. Descoperirea a fost posibilă datorită efectului de strălucire al uni quasar imens, informează AFP.

Astfel, astronomii explică faptul că în Univers, galaxiile nu se află la întâmplare, ci sunt integrate într-o rețea de materie, „o pânză cosmică” formată din acumulări de galaxii foarte dense și alte regiuni aproape vid.

Fizicienii au constatat, cu ajutorul unor simulări pe computer, că aceste acumulări de galaxii sunt legate între ele printr-un fel de „filamente galactice” formate din gaze diferite. 

„Acest quasar (…) iluminează gazele difuze – la o scară fără precedent – şi ne oferă prima imagine a gazelor dintre diferite galaxii. Este o vedere de ansamblu formidabilă asupra structurii generale a Universului”, a declarat Xavier Prochaska, profesor de astrofizică la Universitatea nord-americană din Santa Cruz.

Energia degajată de acest quasar îndepărtat, denumit UM287, este atât de mare încât face ca hidrogenul din aceste filamente să devină fluorescent, asemenea bliţului puternic al unui aparat de fotografiat care poate lumina un nor alcătuit din vapori, invizibil în alte condiţii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`