Forțele militare rusești au bombardat cu rachete hipersonice un centru comercial şi două hoteluri din Odesa

Forțele militare rusești au bombardat cu rachete hipersonice un centru comercial şi două hoteluri din Odesa
Forțele militare rusești au bombardat cu rachete hipersonice un centru comercial şi două hoteluri din Odesa. Sursa Foto: Hepta/ Nina Liashonok/Ukrinform

Peste noapte atacurile forțelor militare rusești s-au concentrat în estul Ucrainei. Principalul port al Ucrainei la Marea Neagră, Odesa, este ținta unor bombardamente intense. Trupele ucrainene s-au retras din Popansa, care este acum sub controlul rușilor.

Un centru comercial și două hoteluri au fost lovite de proiectilele lansate spre oraşul-port Odesa, din sudul Ucrainei.

Ruşii au bombardat un centru comercial şi două hoteluri din Odesa

Trei rachete Kinzhal, noile rachete hipersonice ale Rusiei, au fost trase dintr-un avion şi au lovit „o ţintă a infrastructurii turistice”, a transmis Sergey Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administraţiei militare regionale Odesa, informează CNN.

Acesta este al doilea hotel din regiunea Odesa care a fost vizat de bombardamente în cursul zilei de luni. Nu este clar de ce cele două hoteluri au fost ținta atacurilor sau cine s-ar fi cazat în ele.

De asemenea, un centru comercial a fost lovit de şapte rachete, potrivit Comandamentului Operaţional de Sud al Forţelor Armate al Ucrainei. Cinci persoane au fost rănite, iar o persoană a murit, se arată în comunicat.

În cursul zilei de luni, proiectilele rusești au lovit zone turistice, potrivit oficialilor locali, iar cinci clădiri au fost distruse.

Serviciile de urgență ucrainene au publicat imagini cu distrugerile din oraș. Atacul a avut loc chiar în timpul vizitei pe care președintele Consiliul European, Charles Michel, o făcea în Odesa. Acesta a trebuit să intre într-un adăpost.

Oficialii ucraineni susțin că bombardamentele au fost lansate din peninsula Crimeea, controlată de ruși.

Pentagon: peste 1,19 milioane de ucraineni au fost deportaţi în Rusia

„Nu avem date, dar am văzut semne arătând că ucrainenii sunt duşi din Ucraina în Rusia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, întrebat în cursul unui briefing de presă despre afirmaţiile guvernului ucrainean, potrivit cărora, 1,2 milioane de persoane ar fi fost astfel deportate în Rusia şi plasate în lagăre.

Comportamentul Rusiei este „inadmisibil” şi „nu este cel al unei puteri responsabile”, a menționat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, subliniind totodată faptul că președintele rus Vladimir Putin „pur şi simplu nu acceptă şi nu respectă suveranitatea Ucrainei”.

„Sunt 75 de zile de când Rusia brutalizează Ucraina şi poporul ucrainean”, a declarat Kirby. „Şi de fiecare dată când crezi că nu pot cădea mai jos, ei demonstrează că te înşeli”, a ţinut să adauge purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina