Un fost soldat al SUA a declarat, la televiziunea de stat din Venezuela, că a pus la cale capturarea lui Nicolas Maduro. Bărbatul e arestat, după o presupusă invazie eșuată

Un fost soldat al SUA a declarat, la televiziunea de stat din Venezuela, că a pus la cale capturarea lui Nicolas Maduro. Bărbatul e arestat, după o presupusă invazie eșuată
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Un fost soldat al SUA, care a fost capturat în Venezuela, susține că a fost contractat de o companie de securitate din Florida pentru a prelua controlul asupra aeroportului din Caracas, unde trebuia să aducă un avion cu care să-l transporte pe președintele Nicolas Maduro în SUA, relatează Reuters.

Este vorba despre Luke Denman, care a fost arestat, luni, de autoritățile din Venezuela. La fel se întâmpla și cu cetățeanul american Airan Berry, și alte 11 persoane. Ei sunt acuzați de Nicolas Maduro pentru o presupusă tentativă de complot eșuat, o mișcare care ar fi fost coordonată cu Washingtonul și care ar fi avut drept scop îndepărtarea liderului autoritar de la putere.

Fostul soldat al SUA susține că ar fi complotat pentru capturarea lui Nicolas Maduro

În timpul unei conferințe de presă susținute miercuri la televiziunea venezueleană de stat, Luke Denman a afirmat că firma de securitate, Silvercorp USA, a semnat un contract cu liderul opoziției de la Caracas, Juan Guaido, pentru îndepărtarea lui Nicolas Maduro de la putere. Trebuie amintit că Juan Guaido a fost recunoscut, în debutul anului 2019, în calitate de președinte legitim interimar al Venezuelei de majoritatea statelor din spațiul euroatlantic, printre care și România.

Un consilier al lui Guaido a precizat, pentru CNN, că a existat un soi de înțelegere, dar că aceasta nu a fost dusă la capăt niciodată, iar opoziția nu a sprijinit niciodată invazia eșuată. Donald Trump, președintele SUA, a negat și el orice fel de implicare în evenimente, iar un oficial de top din administrația sa a catalogat acuzațiile lui Maduro privind rolul SUA în așa-zisul complot drept „necredibilă”. Același oficial a subliniat că administrația Trump rămâne concentrată pe „ajungerea la o tranziție pașnică, democratică, în Venezuela”.

În acest context, Mike Pompeo, Secretarul de Stat al SUA, a promis că guvernul federal va folosi „fiecare instrument” pentru a se asigura de revenirea americanilor acasă, în cazul în care se adeverește că aceștia sunt reținuți în Venezuela.

În videoclipul de miercuri, Luke Denman, în vârstă de 34 de ani, răspunde la întrebările puse de un bărbat din spatele camerei de filmat. El părea calm și purta un tricou gri, afirmând că misiunea sa era să securizeze aeroportul. Nu a oferit niciun detaliu despre cum ar fi trebuit, cu ajutor sau nu, să îl îmbarce pe Nicolas Maduro și să îl ducă în SUA.

Nicolas Maduro, acuzat de SUA de „narco-terorism”

În luna martie, Departamentul de Justiție din SUA i-a acuzat pe Nicolas Maduro și alți actuali și foști oficiali venezueleni de „narco-terorism”, iar administrația Trump a oferit o recompensă de 15 milioane de dolari pentru orice fel de informație care va conduce la arestarea liderului autoritar de la Caracas.

„Îi ajutam pe venezueleni să recapete controlul asupra țării lor”, a mai afirmat Denman, fost ofițer al forțelor pentru operațiuni speciale, în videoclipul de miercuri.

Denman susține că el și Barry au fost contractați de Jordan Goudreau, un veteran al armatei SUA și actual șef al Silvercorp, pentru a antrena în jur de 50, 60 de venezueleni, în Columbia, în ianuarie, pentru această operațiune. Goudreau, care ar fi furnizat echipamentele necesare intervenției, și-a confirmat deja rolul de organizator al misiunii, luni, când a afirmat pentru Reuters că ambii cetățeni americani reținuți în Venezuela sunt „oamenii săi”.