Francois Fillon, acuzat că ar fi intervenit la Palatul Elysee pentru accelerarea procedurilor judiciare împotriva lui Sarkozy

Francois Fillon, acuzat că ar fi intervenit la Palatul Elysee pentru accelerarea procedurilor judiciare împotriva lui Sarkozy
Foto: parismatch.com

Fostul premier Francois Fillon este acuzat că a cerut Preşedinţiei socialiste aflată la putere la Elysee accelerarea procedurilor judiciare împotriva lui Nicolas Sarkozy, relatează AFP.

Doi jurnalişti de la cotidianul Le Monde afirmă, într-o carte, că Francois Fillon i-a cerut secretarului general de la Elysee, Jean-Pierre Jouyet, unul dintre colaboratorii apropiaţi ai preşedintelui Francois Hollande, să facă demersuri pentru a accelera una dintre anchetele privind conturile de campanie ale lui Nicolas Sarkozy, într-o întâlnire desfăşurată la 24 iunie.

Francois Fillon, care a fost premier în timpul mandatului lui Sarkozy, a dezminţit categoric informaţia şi a depus o plângere împotriva celor doi jurnalişti şi a cotidianului Le Monde.

„Nu pot să nu observ în aceste atacuri mincinoase o formă de destabilizare şi de complot”, a declarat el pentru publicaţia Journal de Dimanche.

La rândul său, Jean-Pierre Jouyet, unul dintre prietenii lui Francois Hollande, a dezminţit iniţial, joi, că a discutat despre acest scandal cu fostul premier Francois Fillon. Pe fondul presiunilor din partea presei, el a recunoscut, duminică, într-o declaraţie pentru AFP, că fostul premier „şi-a exprimat preocuparea cu privire la dosarul Bygmalion” (privind finanţarea campaniei electorale a lui Nicolas Sarkozy, în 2012).

„S-a declarat profund şocat (…) De asemenea, a ridicat problema regularităţii penalităţilor plătite de UMP (partidul de dreapta din care fac parte fostul preşedinte Nicolas Sarkozy şi fostul premier Francois Fillon) pentru depăşirea cheltuielor legale în cadrul campaniei prezidenţiale a lui Nicolas Sarkozy”, a adăugat Jouyet.

„Acţionaţi repede! Jean-Pierre, eşti conştient că, dacă nu nu te grăbeşti, va reveni în politică. În consecinţă, acţionaţi!”, i-ar fi spus Fillon interlocutorului său, potrivit celor doi jurnalişti de la cotidianul Le Monde.

Fostul premier Francois Fillon a dezminţit şi noua versiune prezentată de Jouyet, care confirmă dezvăluirile jurnaliştilor, acuzându-l de „minciună” pe unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori de la Elysee ai preşedintelui Francois Hollande.

Totodată, fostul premier l-a ameninţat cu o plângere în justiţie pe Jouyet, care a fost membru în guvernul său în perioada 2007-2008. De asemenea, el le-a cerut jurnaliştilor de la cotidianul Le Monde să prezinte înregistrarea de la întrevederea cu Jean-Pierre Jouyet.

Scandalul, care arată intensitatea disputelor între liderii dreptei franceze, nu vine într-un moment potrivit nici pentru stânga aflată la putere la Paris. Funcţionarea palatului Elysee, deja criticată de presă, este din nou pusă sub semnul întrebării, în contextul în care preşedintele Francois Hollande se află la cele mai scăzute cote de popularitate în sondaje.

Începând din iunie, Francois Fillon a asigurat împreună cu foştii premieri de dreapta Alain Juppe şi Jean-Pierre Raffarin conducerea provizorie a partidului UMP. Alegeri pentru postul de preşedinte al UMP sunt programate în noiembrie, iar Nicolas Sarkozy, care are şanse să câştige scrutinul intern, intenţionează să folosească funcţia pentru candidatura la prezidenţialele din 2017.

Francois Fillon şi fostul premier Allain Juppe intenţionează însă să-l oprească la eventualele alegeri primare programate în cadrul dreptei în 2016. În ceea ce priveşte stânga, chiar dacă preşedintele Francois Hollande nu este direct implicat în acest scandal, rolul central deţinut de Jean-Pierre Jouyet, unul dintre prietenii săi cei mai buni, ar putea fi stânjenitor pentru el.

„Este foarte grav”, a apreciat, sub acoperirea anonimatului, un membru al Guvernului, afirmând că numeroşi miniştri îl consideră pe Jean-Pierre Jouyet un „personaj intrigant”, care „manipulează pe toată lumea” şi întreţine relaţii tensionate cu opoziţia de dreapta.

La rândul său, Bruno Le Maire, contracandidatul lui Sarkozy la preşedinţia UMP, a cerut demisia lui Jean-Pierre Jouyet, acuzându-l că i-a minţit pe francezi. În schimb, Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional (extrema-dreaptă) a criticat disputa între cele două partide şi a afirmat că scandalul „este simbolic”.