Preşedintele Franţei, ASPRU CRITICAT după demisia ministrului de Interne: ‘Nimic nu mai este sigur în Macronia…’

Preşedintele Franţei, ASPRU CRITICAT după demisia ministrului de Interne: 'Nimic nu mai este sigur în Macronia...'

Criza guvernamentală din Franţa, generată de demisia ministrului de Interne, stârneşte numeroase comentarii critice în presa internaţională.

Preşedintele Emmanuel Macron a fost nevoit să accepte demisia lui Gerard Collomb, marţi seara, după ce luni o refuzase.

Miercuri,Collomb (71 de ani) a fost lăsat să aştepte singur circa un sfert de oră cu braţele încrucişate pe covorul roşu de pe scările ministerului, până la sosirea, întârziată, a premierului Edouard Philippe, care a preluat cu titlu interimar atribuţiile de ministru de interne.

„Nici lui André Breton nu i-a venit să-și creadă ochilor. În câteva zile, Gerard Collomb și Emmanuel Macron au pulverizat cele mai frumoase spectacole suprarealiste. Deja Nicolas Hulot inova hotărându-se într-o dimineață să renunțe la portofoliul ministerial. Acum, iată, un al doilea ministru de stat care alege să plece.
Nu este deloc amuzant. Să ne amintim, Franța rămâne la un nivel foarte ridicat al amenințării teroriste, în fiecare zi apar noi victime ale violenței nejustificate, unele departamente sunt „copleșite“, vorba lui Gérard Collomb, de cereri de azil. Statul se retrage zilnic cu puțin mai mult în fața bandiților. Restaurarea ordinii republicane, asigurarea securității cetățenilor, ar trebui să fie o prioritate maximă. Pentru a îndeplini această sarcină herculeană, Emmanuel Macron trebuie să aleagă, și încă repede, un ministru de interne cu o autoritate necontestată. Ar fi singurul rezultat care să ne poată face să uităm această glumă proastă”, scrie ziarul Le Figaro, potrivit flux24.ro.

Wall Strret Journal vede demisia ministrului francez de Interne ca pe o „lovitură pentru președinte, care se va vedea în sondaje, mai ales că vine și după plecarea lui Nicolas Hulot, în luna august”.

Povestea „a semănat mai mult a muzical decât a politică guvernamentală” şi a pus într-o lumină negativă autoritatea şefului statului, căruia i-a fost „extorcată” demisia lui Collomb, a scris cotidianul de stânga Liberation.

Ziarul belgian Le Soir sintetizează:”Nimic nu mai este sigur în Macronia…”.

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”