Franța: Fostul premier François Fillon, condamnat la închisoare în dosarul angajărilor fictive

Franța: Fostul premier François Fillon, condamnat la închisoare în dosarul angajărilor fictive
Foto: Hepta - Abaca Press / Rondeau Pascal/ABACA

François Fillon, fost premier al Franței, a fost condamnat, luni, la cinci ani de închisoare, din care doi cu executare, într-un dosar privind angajări fictive. În aceeași cauză, soția sa, Penelope, a primit trei ani cu suspendare. Cei doi au anunțat deja că vor ataca decizia tribunalului din Paris.

François Fillon, cinci ani de închisoare. Decizia nu e definitivă

Fostul premier francez François Fillon a fost condamnat, luni, la cinci ani de închisoare, din care doi cu executare, într-un dosar privind angajări fictive, informează BBC. El nu mai are dreptul să candideze în următorii zece ani și va trebui să achite o amendă de 375.000 de euro.

Tribunalul din Paris care a pronunțat sentința a găsit-o vinovată și pe soția lui. Penelope a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, soții Fillon și Marc Joulaud, fostul supleant al lui François Fillon în departamentul Sarthe, trebuie să plătească peste un milion de euro către Adunarea Națională.

François și Penelope Fillon au anunțat deja că vor ataca hotărârea tribunalului din Paris la o instanță superioară.

François și Penelope Fillon, trimiși în fața anchetatorilor după dezvăuirile făcute de săptămânalul Le Canard Enchaîné

Anul trecut, François Fillon, fost candidat al dreptei în alegerile prezidenţiale din 2017, a fost trimis în fața instanței cu auzațiile de deturnare de fonduri, tăinuire de deturnare de fonduri publice, abuz de bunuri sociale și nerespectare a obligaţiilor declarative către Înalta Autoritate pentru transparenţa vieţii publice.

Soția sa, Penelope Fillon, a ajuns în fața judecătorilor cu acuzațiile de complicitate şi tăinuire de deturnare de fonduri publice, respectiv tăinuire de abuz de bunuri sociale.

Fostul supleant al lui Fillon în Adunarea Naţională, Marc Joulaud, a fost acuzat de deturnare de fonduri publice.

Procurorii au deschis ancheta după dezvăluirile făcute de săptămânalul Le Canard Enchaîné, în plină campanie electorală, privind angajarea fictivă de către Fillon a soţiei şi copiilor săi ca asistenţi parlamentari.

În faţa judecătorilor, François Fillon a declarat că soția și copiii săi au prestat efectiv activităţile de asistenţi parlamentari pentru care au fost remuneraţi.

Copiii cuplului nu au fost inculpaţi. Ei au fost plasaţi sub statutul de martor asistat.

Fillon s-a retras din viața politică, după eșecul la alegerile prezidențiale din 2017

Cotat la un moment dat cu prima șansă la prezidențiale, Fillon a fost până la urmă eliminat din primul tur. Odată cu acest eșec răsunător, Francois Fillon a anunțat public că se retrage din viața politică și va rămâne un simplu susținător al republicanilor.

„Voi redeveni un simplu activist de partid. Va trebui să mă gândesc la un alt fel de viaţă”, a afirmat Fillon.

El a obținut în primul tur doar 20,01% din voturile francezilor.

Ulterior, el i-a îndemnat pe francezi să îl voteze pe Emmanuel Macron în turul al doilea, pentru ca președinția franceză să nu ajungă pe mâinile lui Marine Le Pen, candidata extremei drepte. Scrutinul a fost câștigat de Macron.

Ultima oră
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament
20:36 - Dezastru în sudul Indiei din cauza inundațiilor: Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute, iar viiturile și alunecările de teren au devastat comunitățile din regiune (VIDEO)
20:06 - O scriitoare spaniolă de succes era de fapt… trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro
19:37 - 41.566 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 22.629 cu prima doză. România ar putea trece luni de 6 milioane de persoane vaccinate cu măcar o doză
19:20 - Ea este concurenta căreia Carla`s Dreams i-a promis 100.000 de euro!
18:31 - Octavian Berceanu: Garda de Mediu, o instituție normală în contextul politic românesc, în care angajaților le era frică să vorbească. Controalele direcționate politic, cea mai mare presiune pe care o aveau (VIDEO)
18:07 - Alfred Simonis (PSD): Este exclus să votăm guvernul Cioloș, la ce nume au apărut
17:44 - Dacian Cioloș: Cred că și pentru PSD putem fi o soluție pentru a depăși lunile următoare / Nu știu care au fost motivele reale pentru care m-a desemnat Klaus Iohannis
17:25 - SURSE: După PSD, nici PNL nu exclude scenariul alegerilor anticipate. Marcel Ciolacu și Florin Cîțu trimit semnale în teritoriu pentru ca organizațiile să se pregătească de campanie (VIDEO)