Franța: Fostul premier François Fillon, condamnat la închisoare în dosarul angajărilor fictive

Franța: Fostul premier François Fillon, condamnat la închisoare în dosarul angajărilor fictive
Foto: Hepta - Abaca Press / Rondeau Pascal/ABACA

François Fillon, fost premier al Franței, a fost condamnat, luni, la cinci ani de închisoare, din care doi cu executare, într-un dosar privind angajări fictive. În aceeași cauză, soția sa, Penelope, a primit trei ani cu suspendare. Cei doi au anunțat deja că vor ataca decizia tribunalului din Paris.

François Fillon, cinci ani de închisoare. Decizia nu e definitivă

Fostul premier francez François Fillon a fost condamnat, luni, la cinci ani de închisoare, din care doi cu executare, într-un dosar privind angajări fictive, informează BBC. El nu mai are dreptul să candideze în următorii zece ani și va trebui să achite o amendă de 375.000 de euro.

Tribunalul din Paris care a pronunțat sentința a găsit-o vinovată și pe soția lui. Penelope a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, soții Fillon și Marc Joulaud, fostul supleant al lui François Fillon în departamentul Sarthe, trebuie să plătească peste un milion de euro către Adunarea Națională.

François și Penelope Fillon au anunțat deja că vor ataca hotărârea tribunalului din Paris la o instanță superioară.

François și Penelope Fillon, trimiși în fața anchetatorilor după dezvăuirile făcute de săptămânalul Le Canard Enchaîné

Anul trecut, François Fillon, fost candidat al dreptei în alegerile prezidenţiale din 2017, a fost trimis în fața instanței cu auzațiile de deturnare de fonduri, tăinuire de deturnare de fonduri publice, abuz de bunuri sociale și nerespectare a obligaţiilor declarative către Înalta Autoritate pentru transparenţa vieţii publice.

Soția sa, Penelope Fillon, a ajuns în fața judecătorilor cu acuzațiile de complicitate şi tăinuire de deturnare de fonduri publice, respectiv tăinuire de abuz de bunuri sociale.

Fostul supleant al lui Fillon în Adunarea Naţională, Marc Joulaud, a fost acuzat de deturnare de fonduri publice.

Procurorii au deschis ancheta după dezvăluirile făcute de săptămânalul Le Canard Enchaîné, în plină campanie electorală, privind angajarea fictivă de către Fillon a soţiei şi copiilor săi ca asistenţi parlamentari.

În faţa judecătorilor, François Fillon a declarat că soția și copiii săi au prestat efectiv activităţile de asistenţi parlamentari pentru care au fost remuneraţi.

Copiii cuplului nu au fost inculpaţi. Ei au fost plasaţi sub statutul de martor asistat.

Fillon s-a retras din viața politică, după eșecul la alegerile prezidențiale din 2017

Cotat la un moment dat cu prima șansă la prezidențiale, Fillon a fost până la urmă eliminat din primul tur. Odată cu acest eșec răsunător, Francois Fillon a anunțat public că se retrage din viața politică și va rămâne un simplu susținător al republicanilor.

„Voi redeveni un simplu activist de partid. Va trebui să mă gândesc la un alt fel de viaţă”, a afirmat Fillon.

El a obținut în primul tur doar 20,01% din voturile francezilor.

Ulterior, el i-a îndemnat pe francezi să îl voteze pe Emmanuel Macron în turul al doilea, pentru ca președinția franceză să nu ajungă pe mâinile lui Marine Le Pen, candidata extremei drepte. Scrutinul a fost câștigat de Macron.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)