Franța: Fostul premier François Fillon, condamnat la închisoare în dosarul angajărilor fictive

Franța: Fostul premier François Fillon, condamnat la închisoare în dosarul angajărilor fictive
Foto: Hepta - Abaca Press / Rondeau Pascal/ABACA

François Fillon, fost premier al Franței, a fost condamnat, luni, la cinci ani de închisoare, din care doi cu executare, într-un dosar privind angajări fictive. În aceeași cauză, soția sa, Penelope, a primit trei ani cu suspendare. Cei doi au anunțat deja că vor ataca decizia tribunalului din Paris.

François Fillon, cinci ani de închisoare. Decizia nu e definitivă

Fostul premier francez François Fillon a fost condamnat, luni, la cinci ani de închisoare, din care doi cu executare, într-un dosar privind angajări fictive, informează BBC. El nu mai are dreptul să candideze în următorii zece ani și va trebui să achite o amendă de 375.000 de euro.

Tribunalul din Paris care a pronunțat sentința a găsit-o vinovată și pe soția lui. Penelope a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare.

De asemenea, soții Fillon și Marc Joulaud, fostul supleant al lui François Fillon în departamentul Sarthe, trebuie să plătească peste un milion de euro către Adunarea Națională.

François și Penelope Fillon au anunțat deja că vor ataca hotărârea tribunalului din Paris la o instanță superioară.

François și Penelope Fillon, trimiși în fața anchetatorilor după dezvăuirile făcute de săptămânalul Le Canard Enchaîné

Anul trecut, François Fillon, fost candidat al dreptei în alegerile prezidenţiale din 2017, a fost trimis în fața instanței cu auzațiile de deturnare de fonduri, tăinuire de deturnare de fonduri publice, abuz de bunuri sociale și nerespectare a obligaţiilor declarative către Înalta Autoritate pentru transparenţa vieţii publice.

Soția sa, Penelope Fillon, a ajuns în fața judecătorilor cu acuzațiile de complicitate şi tăinuire de deturnare de fonduri publice, respectiv tăinuire de abuz de bunuri sociale.

Fostul supleant al lui Fillon în Adunarea Naţională, Marc Joulaud, a fost acuzat de deturnare de fonduri publice.

Procurorii au deschis ancheta după dezvăluirile făcute de săptămânalul Le Canard Enchaîné, în plină campanie electorală, privind angajarea fictivă de către Fillon a soţiei şi copiilor săi ca asistenţi parlamentari.

În faţa judecătorilor, François Fillon a declarat că soția și copiii săi au prestat efectiv activităţile de asistenţi parlamentari pentru care au fost remuneraţi.

Copiii cuplului nu au fost inculpaţi. Ei au fost plasaţi sub statutul de martor asistat.

Fillon s-a retras din viața politică, după eșecul la alegerile prezidențiale din 2017

Cotat la un moment dat cu prima șansă la prezidențiale, Fillon a fost până la urmă eliminat din primul tur. Odată cu acest eșec răsunător, Francois Fillon a anunțat public că se retrage din viața politică și va rămâne un simplu susținător al republicanilor.

„Voi redeveni un simplu activist de partid. Va trebui să mă gândesc la un alt fel de viaţă”, a afirmat Fillon.

El a obținut în primul tur doar 20,01% din voturile francezilor.

Ulterior, el i-a îndemnat pe francezi să îl voteze pe Emmanuel Macron în turul al doilea, pentru ca președinția franceză să nu ajungă pe mâinile lui Marine Le Pen, candidata extremei drepte. Scrutinul a fost câștigat de Macron.