Franța propune ONU desfășurarea unei forțe împotriva jihadiștilor din sahel

Franța propune ONU desfășurarea unei forțe împotriva jihadiștilor din sahel
Foto: Newyorker

Franța a prezentat un proiect de rezoluție în fața Consiliului ONU, care să permită mobilizarea unei forțe militare africane pentru combaterea jihadiștilor și traficanților de droguri din sahel. Propunerea prevede autorizarea trupelor să folosească toate mijloacele necesare împotriva terorismului și a traficului de droguri și de persoane.

Consiliul ar putea vota rezoluția săptămâna viitoare. Țările G5 (Ciad, Niger, Burkina Faso, Mali și Mauritania) au acceptat în martie constituirea unei forțe de 5.000 de militari pentru misiunea din zona aridă a vestului Africii.

Cartierul general ar urma să fie în Mali, dar sub comandă independentă de misiunea MINUSMA a Căștilor Albastre, trupele ONU desfășurate în Mali din 2013. Șefa diplomației UE, Federica Mogherini a anunțat că UE a aprobat un ajutor de 50 de milioane de euro pentru înființarea noii forțe din sahel.

Statele europene consideră că organizațiile jihadiste din vestul Africii pot fi o amenințare la adresa Europei, dacă nu sunt combătute, informează Agerpres.

Tags: