Frica rușilor de mobilizarea lui Putin, vizibilă din spațiu: cozi de 20 kilometri ca să fugă în Georgia

Frica rușilor de mobilizarea lui Putin, vizibilă din spațiu: cozi de 20 kilometri ca să fugă în Georgia
cozi de 20 km la granițe pentru a fugi din Rusia foto: captura YT

Rușii care sunt supuși conscripției și doresc să părăsească Federația Rusă primesc citații la granița cu Georgia, relatează rosZMI.

La granița cu Georgia, rândurile de mașini care vor să iasă din țară se întindeau dimineață pe o distanță de aproximativ 20 de kilometri iar aamenii sunt nevoiți să aștepte zile întregi pentru a traversa granița.

Frica rușilor de mobilizare poate fi observată din sateliți

Între timp, autoritățile de la Moscova au decis să amplaseze un punct mobil de recrutare, mai multe blindate fiind observate în zonă.

Cum sunt așteptați la granițe rușii de către reprezentanții Kremlinului

Potrivit sursei citate, punctul de mobilizare al Comisariatului Militar a fost dislocat la punctul de control „Upper Lars” de la granița cu Georgia. Acesta este alcătuit dintr-un grup operațional, care include un reprezentant al comisariatului militar și un reprezentant al autorității executive.

TASS, agenția rusă de stat, afirmă că aproximativ 3.500 de mașini au stat la coadă la punctul de control vamal Verkhny Lars de la granița ruso-georgiană din Osetia de Nord, a declarat luni vicepremierul republicii, Irbek Tomayev.

Autoritățile înmânează citații de mobilizare la graniță rușilor care fug de război

„Au liste cu persoane care fac obiectul unei mobilizări parțiale, iar cele care pleacă din țară sunt verificate pe aceste liste – dacă o persoană care încearcă să părăsească țara este supusă mobilizării parțiale, îi este înmânată citație de înrolare”, menționează  serviciul de presă al guvernului Osetiei de Nord.

Jurnaliștii de la „Kavkazkii Uzel” au discutat cu rușii care pleacă în Georgia însă majoritatea au fost temători cu privire la motivul real al plecării din Rusia invocând motive de serviciu sau de natură personală.

Din cauza fluxului de mașini care se întinde pe o distanță de 20 kilometri, de  s-a decis ca granița spre Georgia să fie trecută pe jos pentru a reduce timpul de așteptare.

Moscova nu mai poate nega panica rușilor de războiul lui Putin

Autorităţile ruse au fost nevoite să recunoască sâmbătă un aflux „important” de maşini către Georgia, în toiul unei mobilizări decretate de preşedintele rus Vladimir Putin în Războiul rus din Ucraina, în contextul în care un singur post de frontieră a înregistrat aproximativ 2.300 de vehicule, relatează HotNews. Atunci, coada avea o lungime de aproximativ 10 km.

„Există o acumulare importantă de vehicule private, aproximativ 2.300 în total, care au sosit în Republica Osetia de Nord şi care stau la coadă să treacă prin postul de control Verhnii Lars”, anunţă Ministerul de interne al acestei republici ruse, situată la frontiera cu Georgia.

Numeroşi ruşi au decis să plece din Rusia, de frică să nu fie trimişi la război în Ucraina, şi să se ducă în Georgia vecină, care nu le cere să prezinte o viză la intrarea pe teritoriul georgian.

La Verhnii Lars, un post rutier de frontieră, o coadă de peste zece kilometri de maşini aştepta sâmbătă să treacă frontiera, relatează postul francez BFMTV.

Trecerea automobilelor este puternic încetinită de controale operate de partea rusă a frontierei.

Bărbaţilor aflaţi la vârsta mobilizării care doresc să treacă frontiera în Georgia li se cere să dovedească faptul că nu au fost chemaţi să ia parte la Războiul rus în Ucraina.

Rușii așteaptă și zile la graniță pentru a fugi în Georgia

„Rușilor care încercau să plece în Georgia li s-a permis să treacă granița pe jos. Această decizie a fost luată din cauza numărului mare de oameni care doresc să plece în țara vecină. Totodată, oficial, punctul de control „Lars” nu este destinat trecerii frontierei pe jos – acest lucru s-a făcut doar pentru a reduce timpul de așteptare”, precizează canalul de Telegram Baza.

Fugarii sunt în principali bărbaţi, cei mai numeroşi – singuri, dar şi împreună cu familia. Cei care părăsesc Rusia sunt nevoiți să aştepte și peste  24 de ore ca să traverseze frontiera. Mulți au ales să o facă pe bicicletă sau tricicletă întrucât, până ieri, nu se putea trece frontiera pe jos. Toți au plecat în grabă, doar cu câteva lucruri în bagaje după anunţurile lui Vladimir Putin de miercuri; puţini ştiu unde pleacă, vor doar să nu fie mobilizaţi pe front.

Kremlinul a recunoscut fenomenul însă a apreciat că este exagerat de presa occidentală.

Urmăriți B1TV.ro și pe