Un fost gardian nazist născut în România, judecat în Germania pentru complicitate la crime în masă (FOTO)

Un fost gardian nazist născut în România, judecat în Germania pentru complicitate la crime în masă (FOTO)

Procesul în care un fost membru SS, în vârstă de 95 de ani, este judecat pentru complicitate la crime în masă în lagărul de concentrare nazist Stutthof, de lângă Gdansk, unde a fost gardian, a început marţi la Munster, în Germania.
Acuzatul, Johann Rehbogen, născut în România interbelică, a recunoscut că a lucrat ca gardian în acel lagăr, dar a susţinut că nu a ştiut nimic despre camerele de gazare. Avocaţii victimelor nu îl cred.

În deschiderea procesului, Johann Rehbogen s-a declarat nevinovat şi şi-a exprimat „ruşinea“ că a fost membru SS, „escadrila de apărare“ a partidului nazist.

Într-o declaraţie citită de avocatul său în faţa tribunalului din Munster, Rehbogen a afirmat că a fost „înrolat (în SS, n. red.) sub constrângere“.
„Familia mea ar fi suferit represalii dacă nu aş fi făcut acest lucru“, s-a apărat fostul gardian, potrivit adevarul.ro. El a dat asigurări că a simţit „compasiune“ pentru prizonieri şi a rămas şocat când a aflat de asasinate.

„Nu ştiam nimic de uciderea sistematică, de camerele de gazare şi nici de crematoriu“, a susţinut Rehbogen, care a precizat că „Nu sunt nazist, nu am fost niciodată şi nici nu voi fi“.

(Foto: Sky News)

Procurorul Andres Brendel nu s-a lăsat convins de această pledoarie.
„Plecăm de la principiul că gardienii ştiau mai multe decât tot ce s-a afirmat aici“, a declarat el în faţa tribunalului. „Discursul său este lipsit de sens, nu cred nimic din cele spuse“, a reacţionat şi avocatul unui fost prizonier.

În acest proces există 17 co-reclamanţi, printre care cetăţeni din Israel şi din SUA, reprezentanţi marţi în instanţă de avocaţi.

Născut în România în 1923, Johann Rehbogen a intrat în rândurile SS la 18 ani şi a lucrat gardian, în perioada iunie 1942 – septembrie 1944, la lagărul nazist Stutthoff, în apropiere de Gdansk (Polonia), unde aproximativ 65.000 de persoane au fost ucise, majoritatea fiind evreice din ţările baltice şi Polonia.

Rehbogen riscă până la 15 ani de închisoare.

Urmăriți B1TV.ro și pe