Gazprom amenință Republica Moldova cu sistarea gazelor pentru neplata unei facturi / Anunțul concernului rus vine cu o zi înainte de vizita Maiei Sandu la București

Gazprom amenință Republica Moldova cu sistarea gazelor pentru neplata unei facturi / Anunțul concernului rus vine cu o zi înainte de vizita Maiei Sandu la București
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Pavel Lvov

Concernul energetic rus Gazprom a informat autoritățile Republicii Moldova că va sista livrarea gazelor naturale dacă nu primește în termen de 48 de ore plata datorată pentru o factură scadentă la 22 noiembrie, transmite RIA Novosti preluată de Deschide.md.

Anunțul Gazprom vine cu o zi înainte de vizita oficială pe care o vor efectua Maia Sandu și Nicu Popescu la București, unde va fi semnată Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între Republica Moldova și România, „acest document asigurând ireversibilitatea procesului de integrare europeană” a Chișinăului.

Rușii de la Gazprom amenință Republica Moldova cu sistarea gazelor

Potrivit RIA Novosti, compania rusă de stat este „extrem de dezamăgită” de faptul că Republica Moldova nu și-ar fi îndeplinit obligațiile contractuale.

Reprezentantul companiei, Serghei Kuprianov, susține că anterior Gazprom ar fi acceptat condițiile Republicii Moldova pentru semnarea noului contract de livrare a gazelor naturale, însă în document s-ar regăsi o prevedere „esențială și importantă”, prevedere potrivit căreia Chișinăul „achită în timp plățile curente pentru gazul livrat”.

„Termenul de achitare este 22 noiembrie. Plata nu a fost făcută. În acest sens, Gazprom a notificat partea moldovenească că în decurs de 48 de ore va fi sistată livrarea gazelor naturale”, spune reprezentantul Gazprom.

Președintele Consiliului de administrare a Moldovagaz, Vadim Ceban, a confirmat că întreprinderea a primit notificarea. Oficialul susține că Moldovagaz nu a reușit să achite factura la timp pentru că în octombrie Chișinăul procura gazul la un preț de 800 de dolari/1.000 metri cubi, deși prețul de achiziție a fost de doar 150 de dolari/1.000 metri cubi.

„Confirm că am fost informați oficial. Este vorba despre plata gazului pentru luna octombrie și jumătate din plata pentru noiembrie. S-a produs o separare, întrucât, pentru octombrie, în tarif prețul de achiziție a constituit 150 de dolari, iar noi cumpăram cu 800 de dolari. Lucrăm asupra problemei. Este o prevedere inclusă în protocolul pe care l-am semnat cu Gazprom”, a spus Vadim Ceban, potrivit Newsmaker.

El susține că Republica Moldova ar urma să achite și jumătate din cantitatea gazelor consumate în noiembrie la un alt preț decât cel aplicat anterior, ceea ce a și generat acest „decalaj de casă”.

Moldovagaz, a continuat el, lucrează cu guvernul de la Chișinău ca să identifice resursele financiare necesare pentru achitarea prețurilor.

„Mâine vom avea o ședință de lucru cu reprezentanții guvernului pentru a găsi soluții”, a adăugat Vadim Ceban.