Gazprom avertizează că ar putea sista o altă sursă de gaze către Europa

Gazprom avertizează că ar putea sista o altă sursă de gaze către Europa
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Dmitrij Leltschuk

O altă sursă de gaze către Europa este în pericol după scurgerile de gaz de la gazoductele Nord Stream, avertizează Gazprom potrivit Bloomberg.

Încă o sursă de gaze ar putea fi blocată

Noi blocaje ar putea avea loc pe fondul disputei dintre Moscova și compania Naftogaz din Ucraina.

Gazprom a declarat că o dispută juridică riscă să determine Moscova să sancționeze Naftogaz din Ucraina. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci Gazprom nu va putea plăti taxele de tranzit, a declarat compania pe Telegram, punând în pericol fluxurile.

„În practică, acest lucru va însemna o interdicție pentru Gazprom de a-și îndeplini obligațiile față de organismele sancționate în cadrul tranzacțiilor încheiate, inclusiv tranzacțiile financiare”, a spus compania.

Scurgeri de gaze la conducta Nord Stream

Avertismentul vine după ce scurgeri au fost detectate marți de autoritățile daneze și suedeze pe gazoductul Nord Stream 1, care a fost oprit de la începutul lunii septembrie, și Nord Stream 2.

Mette Frederiksen, premierul Danemarcei, a susținut marţi seară că scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de „acte deliberate” şi nu de un „accident”, notează AFP.

Kievul a transmis că scurgerile sunt rezultatul unui „atac terorist planificat” de Moscova, fără a prezenta vreo dovadă. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că, dacă scurgerile de gaze din conducta Nord Stream au fost cauzate de sabotaj, „este clar că acest lucru nu este în interesul nimănui”, potrivit CNN.

Prețul gazelor a crescut cu aproape 20%, deoarece comercianții au luat în calcul perspectiva că Europa va trebui să trăiască fără gaz rusesc în această iarnă – și nu numai.

Urmăriți B1TV.ro și pe