Poliția suedeză anchetează posibilul sabotaj în cazul scurgerilor de gaze din Nord Stream. Washingtonul este pregătit să ofere sprijin

Poliția suedeză anchetează posibilul sabotaj în cazul scurgerilor de gaze din Nord Stream. Washingtonul este pregătit să ofere sprijin
Foto: Captură video

Poliția suedeză a anunțat marți că a lansat o anchetă preliminară cu privire la un posibil sabotaj legat de scurgerea de gaz din gazoductul Nord Stream 1, relatează Politico.

Sabotajul nu poate fi exclus ca fiind cauza a trei scurgeri detectate pe două gazoducte Nord Stream, dintre Rusia și Germania, a declarat marți premierul danez Mette Frederiksen., care a subliniat că că este „dificil de imaginat” că cele trei scurgeri concomitente de pe cele două conducte de gaz subacvatice Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică au fost „accidentale”.

„Cu siguranță nu putem exclude acest lucru”, a spus ea în timpul unei vizite în Polonia pentru a deschide noua conductă baltică care leagă Polonia și Danemarca cu zăcămintele de gaze offshore ale Norvegiei.

„Este încă prea devreme pentru a concluziona, dar aceasta este o situație extraordinară și există trei scurgeri, așa că este greu de imaginat că ar putea fi o coincidență”, a adăugat ea.

„Nu cunoaștem încă detaliile a ceea ce s-a întâmplat, dar putem vedea clar că este un act de sabotaj”, a spus prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, la apariția comună cu Frederiksen, numindu-l „următoarea etapă în escaladarea situației cu care ne confruntăm în Ucraina”.

Țările europene investughează scurgerile de gaz

„Am întocmit un raport și clasificarea infracțiunii este sabotaj grav”, a spus un purtător de cuvânt al poliției naționale.

Washingtonul este pregătit să ofere sprijin partenerilor europeni care investighează scurgerile conductelor Nord Stream, a declarat marți un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA.

Scurgeri de gaz inexplicabile detectate în conductele Nord Stream 1 și 2 din Rusia către Germania au determinat investigații din partea țărilor europene cu privire la cauză, luând în calcul un posibil sabotaj.

Operatorul gazoductului Nord Stream 1 care leagă Rusia de Germania a anunţat că sistemul său de conducte din Marea Baltică a suferit avarii „fără precedent” într-o singură zi.

„Nu există niciun dubiu că acestea au fost explozii”, a declarat seismologul Bjord Lund pentru postul TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe