Gazprom susține că nu mai poate garanta funcționarea sigură a gazoductului Nord Stream 1

Gazprom susține că nu mai poate garanta funcționarea sigură a gazoductului Nord Stream 1
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Dmitrij Leltschuk

Gazprom, gigantul energetic controlat de Kremlin, susține că nu poate garanta funcționarea sigură a unei părți critice din gazoductul Nord Stream 1 din cauza incertitudinii legate de returnarea unei turbine din Canada, transmite Reuters.

Ottawa anunțase în weekend că a emis o autorizație pentru a permite returnarea turbinei către stația de compresoare Portovaya a Nord Stream 1.

Gazprom susține că nu mai poate garanta funcționarea sigură a Nord Stream 1

„Gazprom nu are nici măcar un document care să permită Siemens (ENR1n.DE) să aducă înapoi o turbină cu gaze din Canada (…) pentru Portovaya”, se arată în comunicatul transmis miercuri de concernul energetic rus de stat.

„În aceste circumstanțe, nu este posibil să se tragă o concluzie obiectivă despre evoluția ulterioară a situației în ceea ce privește asigurarea funcționării în siguranță a Portovaya, care este o facilitate critică pentru gazoductul Nord Stream 2”, spune Gazprom.

Ministerul german al economiei a refuzat să comenteze declarațiile.

„Nu comentăm declarațiile Gazprom”, a spus un purtător de cuvânt al instituției federale germane.

Canada menționat în weekend că autorizația este limitată în timp și revocabilă. Pe de altă parte, anunța noi măsuri în replică la invazia Rusiei în Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Siemens Energy declara miercuri că experții companiei „lucrează intens la logistică și la toate celelalte aprobări formale”, după pasul politic făcut de Canada.

„Sunt procese care fac obiectul controalelor la export și import. Scopul nostru este să transportăm turbina la locul său de utilizare cât mai repede posibil”, explica reprezentantul Siemens.

Ministerele de externe și energie din Ucraina au îndemnat Canada să inverseze decizia, o decizie despre care Kievul spune că echivalează cu o ajustare a sancțiunilor „după capriciile Rusiei”.

Luna trecută, Rusia a redus fluxurile de gaz prin Nord Stream 1 la 40% din capacitatea totală, invocând revenirea întârziată a turbinei.

Cu o capacitate anuală de peste 55 de miliarde metri cubi, gazoductul ar urma să rămână inactiv până pe 21 iulie, când expiră cele 10 zile de mentenanță anuală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:38 - Momentul în care militarii din Azerbaidjan împușcă fără milă un grup de soldați armeni, luați prizonieri (video)
07:18 - Volodimir Zelenski anunţă eliberarea a două localităţi din regiunea Herson
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt