Germania a arestat un cercetător rus acuzat că a spionat pentru Moscova

Germania a arestat un cercetător rus acuzat că a spionat pentru Moscova
foto: Pixabay

Procurorii federali germani au anunțat, luni, că au arestat un cercetător rus sub acuzația că ar fi transmis către Moscova informații sensibile de la o universitate germană în schimbul unei sume de bani, transmite The Moscow Times.

Suspectul, identificat de autoritățile germane drept Ilnur N., a fost luat în custodia autorităților vineri, fiind suspectat că lucra „pentru un serviciu secret rus de la începutul lui octombrie 2020 cel târziu”.

Cercetător rus, arestat în Germania sub acuzația că ar fi spionat pentru Moscova

Până să fie arestat, Ilnur N. a fost cercetător asistent pentru departamentul de științe ale naturii și tehnologie din cadrul unei universități germane, al cărui nume nu a fost dezvăluit de anchetatorii germani.

Procurorii federali cred că acesta s-a întâlnit de cel puțin trei ori cu un membru al serviciilor ruse de informații, între octombrie 2020 și iunie 2021. Totodată, el este suspectat că ar fi acceptat bani în schimbul serviciilor sale.

Autoritățile germane i-au percheziționat locuința și au făcut verificări chiar și în locul în care lucra.

Suspectul a fost adus sâmbătă în fața unui judecător, iar acesta l-a plasat în arest preventiv.

Cazul vine într-un moment în care relațiile dintre Rusia și Germania sunt destul de încordate pe mai multe teme, inclusiv în ceea ce privește trimiterea opozantului rus Aleksei Navalnîi la închisoare.

Guvernul condus de Angela Merkel a pledat pentru menținerea sancțiunilor instituite după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia și pe fondul luptelor din estul Ucrainei.

Chiar și așa, în ciuda criticilor de pe scena internațională, Berlinul a mers mai departe cu proiectul Nord Stream 2, care vine să dubleze aprovizionarea Germaniei cu gaz din Rusia.

Ultima oră
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)
22:02 - Cum a fost sancționat un bărbat care conducea cu peste 200 km/oră pe un drum naţional din Olt
22:01 - Cristian Bușoi, despre stimularea vaccinării împotriva COVID-19: „Trebuie pornită o campanie pozitivă și trebuie făcute eforturi în plus”